Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Landbruket vrir seg i feber

Publisert: 22.aug.2018 11:19
Oppdatert: 22.aug.2018 11:26

Husker du grønnsakskrisen i fjor vinter? Takket være en spesielt kald vinter var butikkhyllene tomme for grønnsaker i mange fattigere land i Europa. Varehyllene bugnet fortsatt hjemme i Norge. Vi kjøpte oss ut av den krisen.

I år rammet været landbruket med ekstrem tørke og fôrmangel. Denne gangen her hjemme. Det har vært så godt som umulig for mange bønder å skaffe seg fôr til dyra. Enkelte har måttet hentet fôr i Nord-Norge til tredobbel pris.

Det er mange som nå tenker at klimaendringene har en finger med i spillet. Og det har de helt rett i. Tørke og flom blir vanligere. Nedbøren som kommer, kommer over et kortere tidsrom slik at jorda ikke er i stand til å ta til seg vannet. Nedbøren kommer oftere på et tidspunkt der den gjør mindre nytte, som sent på høsten eller om vinteren.

Nordmenn tror ofte Norge ligger i tet i klimaarbeidet. Sannheten er at vi henger langt etter. Sverige og Danmark har kuttet mens Norge har økt sine utslipp. Vi ønsker ikke å se skogene brenne og avlingene feile år etter år. Vi vil ta vare på livsgrunnlaget, og stanse uansvarlig høye utslipp som har pågått under både røde og blå regjeringer.

2018 ligger an til å bli varmeste året noen sinne, siden man startet å gjøre målinger. Det er i så fall ikke rart, for de tre siste årene har alle gitt nye varmerekorder. Klimautslipp er ikke lenger en privatsak, det har blitt en felles trussel. Regningen sendes fortsatt til dem som sitter nederst ved bordet, til fattigere land eller til barna som kommer etter oss. Etter denne høsten, hvem kommer da til å sitte igjen uten smør på bordet? Vi ser bare starten på klimaendringene, og en ikke fullt så vakker dag vil den virkelige regningen også treffe oss.

Velgerne står overfor et veiskille. Hvis du er enig at det er på tide at politikerne tar klimautfordringene på alvor, og ikke fortsetter å skyve det under teppet, er det bare én effektiv måte å presse dem på: Bruk stemmeseddelen ved alle valg. Bli med på dugnaden. Det handler om noe så håndfast som at vi at alle fortsatt skal finne mat i butikkhyllene.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke