hacklink
18. sep
Trygd: Mindre penger igjen for pensjonistene?Foto: Berit Roald , NTB scanpix
 
Landbruksoppgjøret og trygdeoppgjøret
Trygdeoppgjøret er unnagjort for i år. Landbruksoppgjøret ende derimot med brudd.

Publisert: 12.jun.2017 23:09
Oppdatert: 12.jun.2017 23:09

Meninger

Bruddet har medført at alle partiene på stortinget - unntatt Fremskrittspartiet og Høyre - lover mer penger til landbruket når saken skal behandles i Stortinget om kort tid. Jeg er blant dem som unner bøndene, som kun lever av bruket sitt, et riktig godt oppgjør. Bare så det er sagt.

Problemet er at økte bevilgninger til landbruket, vil sannsynligvis bety økte priser på landbruksvarene i butikkene. Og den prisstigningen ble ikke tatt med i beregningene da trygdeoppgjøret fant sted. Om ikke regjeringen retter opp fastsatt trygdebeløp i revidert statsbudsjett, ut fra forventet økt prisvekst som følge av nye forutsetninger i landbruksoppgjøret, kan det bety ytterligere redusert kjøpekraft for pensjonister og uføretrygdede.

På de tre siste årene under Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringen, viser beregninger at pensjonistene i snitt har tapt mellom 8 og 10.000 kroner i kjøpekraft. Det er mye penger for en pensjonist.

Korrigert for levealdersjusteringen (- 0,75 prosent), er det beregnet at trygdeutbetalingene vil øke med bare 0,38 prosent i år. Konkret betyr det at grunnbeløpet (G) vil øke med 1.058 kroner for 2017. Det vi si fra 92.576 til 93.634 kroner.

En pensjonist som mottar 220.000 kroner pr år, ventes å få redusert kjøpekraft på 2.200 kroner pr år, beregnet ut fra prognose om at prisveksten blir på 1,9 prosent i år. I den prosentsatsen er det ikke tatt hensyn til eventuelle økte priser som en konsekvens av et landbruksoppgjør dyrere enn først beregnet.

Tallene taler for seg – ordningen med levealdersjustering (- 0.75) slår urimelig negativt ut, og bør definitivt fases ut. Samfunnet er i ferd med å utvikle et system som avler økt fattigdom blant eldre som en konsekvens av det nye pensjonssystemet. Det er uverdig i et land som omtales til å være et av vedens rikeste.

Det er også uverdig at pensjonistforeningene har mistet forhandlingsretten under trygdeoppgjørene. Tatt i betraktning hvilken betydning forhandlingsretten viser seg å ha i eksempelvis landbruksoppgjøret, er det åpenbart at pensjonistforbundene må få tilbake forhandlingsretten de tidligere hadde. I et demokrati kan man ikke forsvare at nærmere 1/5 av landets befolking blir umyndiggjort når trygdeytelsene skal reforhandles. 2017 må derfor være siste året hvor trygdeorganisasjonene står uten forhandlingsrett under trygdeoppgjørene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke