22. okt
REKORD: I første halvår kom det 1.357 unger under 18 år til Norge.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Alle under 18 år er barn
HA MENER Første halvår i år, kom 1.357 mennesker på egen hånd til Norge som oppga at de var under 18 år. Altså 1.357 unger.

0
Publisert: 11.aug.2015 04:00
Oppdatert: 11.aug.2015 07:17

Ifølge Utlendingsdirektoratet er det en økning på 111 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og nesten 200 flere enn forrige rekordår, i 2009.

Praktisk talt alle enslige, mindreårige asylsøkere får innvilget permanent opphold i Norge. De tas imot lokalt, som på det gamle forsamlingslokalet Bjørkhol i Furnes. Men hva skjer etter det? Hvordan takler unger som kommer til Norge uten foreldre livet alene i et fremmed land? Leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, vil foreslå for Stortinget at barnevernet skal få ansvar for disse barna. – Ordningen for dem under 15 år må også gjelde for dem mellom 15 og 18 år, sier Hareide til Klassekampen. Til tross for at det vil koste penger på kort sikt, mener KrF-lederen at man lengre sikt vil sikre både menneskelige og økonomiske ressurser for Norge.

Naturlig nok vil det argumenteres med økonomi i en slik sak. Det koster å ivareta barn som har opplevd traumer og er på flukt fra tvangsrekruttering til Taliban, menneskehandlere eller IS’ fengslinger. Men det vil koste samfunnet mye dyrere å la være - for eksempel i fremtidige sosialytelser. Barnevernet har rett kompetanse, men bør også styrkes for å ta dette ansvaret. Her er vi på linje med både FNs barnekomité og Barneombudet. Barnevernet har ansvar for alle norske unger under 18. Det er ingen logikk i at grensen går ved 15 år for barn fra andre land. Og at oppfølgingen er dårligere for dem som har fylt 15 år, er i praksis diskriminering fra norske myndigheter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke