23. okt
 
Ansvar og rettssikkerhet
HA MENER 

0
Publisert: 24.apr.2015 04:00
Oppdatert: 24.apr.2015 06:50

Siden 1887 har prinsippet ligget fast, om at man i retten skal «dømmes av sine likemenn». Lekdommerne i våre domstoler skal ha en allsidig sammensetning og bakgrunn. De skal gjenspeile befolkningen i kjønn, alder, etnisitet og yrke. Hva skjer når kravene i loven i realiteten ikke blir oppfylt?

368 mennesker i Hedmark er meddommere i Eidsiva lagmannsrett, men gjennomgangen HA har gjort, viser at kun tre har utenlandskklingende navn. Tallet burde vært rundt 30, hvis det skulle vært representativt for den reelle befolkningssammensetningen i fylket. Samtidig er 85 prosent av meddommerne over 45 år, hvilket heller ikke reflekterer hvordan befolkningen ser ut. Når så folk med jobb i offentlig sektor og erfaring fra politikken, er kraftig overrepresentert, er det også et tydelig tegn på at kommunestyrene har ansvar for å skaffe meddommere. Omgangskretsene blir små, man foreslår bekjente og tidligere kolleger. Spekteret må være større. På de aller fleste samfunnsområder etterstrebes kjønnsbalanse, likestilling og representasjon, og rettssalen kan ikke være noe unntak. Lovens intensjon er ment å gi tillit til rettssystemet, og selv om rekrutteringen kan være vanskelig – svært få melder seg selv til tjeneste – er det ikke desto mindre viktig for å opprettholde en allmenn rettsfølelse.

Hvis dommerne gjennomgående er «hvite menn med grått hår», går man glipp av viktige perspektiver som nye generasjoner med større kulturell diversitet kan bidra med i rettsdebatten. Samfunnet og holdninger er i kontinuerlig endring. Det må speiles blant meddommerne, slik at de kan gjenkjenne, relatere til og relevant diskutere de problemstillingene tiltalte står i. Det er neppe tvil om at det må ut bedre informasjon om hva meddommerordningen innebærer, slik Hamar-ordfører Morten Aspeli etterspør. Samtidig kan ett sted å begynne være at alle meddommere, når de avslutter tjenesten, må foreslå etterfølgere; folk som er yngre, med annen etnisk bakgrunn eller fra andre samfunnslag. På sikt kan det bidra til å utvide horisonten, skape bredde og beholde den nødvendige tilliten.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke