23. okt
 
Ap sviktet en viktig reform
HA MENER 

Publisert: 04.okt.2016 23:57
Oppdatert: 05.okt.2016 00:28

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen ønsker seg et kraftfullt Hedmarken. De fire kommunene bør på sikt bli en stor kommune. Det vil gi større kraft, og bedre muligheter for å lykkes i mjøsregionen. Da vil også hele Innlandet kunne konkurrere med andre sterke regioner.

Vi kunne ikke vært mer enige. I tillegg kaster fylkesmannen fram tanken om å slå sammen Hedmark og Oppland. Hvor mye enklere ville det ikke være å diskutere sykehus, samferdsel og universitet hvis politikerne fikk anledning til å se hele Innlandet under ett? Dessverre vil ingen av Sigbjørn Johnsens forslag bli gjennomført. Årsaken er at Arbeiderpartiet ikke lenger aksepterer overstyring av de lokale vedtakene, selv om det er åpenbart at sammenslåinger vil være til fordel for hele regionen.

Etter vårt syn svikter Ap Kommune-Norge. Behovet for endringer er stort, og det har da også Arbeiderpartiet for lengst innsett. Det er virkemidlene for å skape sterkere kommuner og regioner det er uenighet om. Det er fristende å spekulere i at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi den borgerlige regjeringen den triumfen det vil være å gjennomføre kommunereformen. Noen populær sak er det jo ikke, når kommunestyre etter kommunestyre synes dagens situasjon er god som den er, enten man er en stor og veldrevet kommune, eller trues med avfolking og sviktende tjenestetilbud.

Respekt for lokaldemokratiet har nærmest blitt et mantra fra ordførere som ikke vil ha forandring. Og det er fristende å slutte seg til. Innbyggerne vet best, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Ingen har profittert mer på kommunereformen enn Senterpartiet, skal vi dømme etter meningsmålingene. Men innbyggerne vil også beholde grendeskolene og ha et sykehus i nabolaget. En slik grunnfilosofi vil først og fremst gi oss politisk passivitet. Hedmark har mange kommuner som sliter med å opprettholde tjenestetilbudet, og vi trenger samtidig mer samarbeid og kraft i vekstområdene. De som nå hyller lokaldemokratiet har dessverre få svar på hvordan disse viktige utfordringene skal løses i framtida.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke