buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
Fra venstre: Lars Meyer, Tor Inge Martinsen, Ragnar Pedersen, Jørgen Rogne, Einar Busterud, Odd Kirkeby og Karen Østvang.
FOTO: Olav Hansen
 
BBL med makt mot alle odds
HA MENER Lørdag feirer By- og bygdelista (BBL) i Hamar sitt 25-årsjubileum.

Publisert: 18.nov.2016 16:58
Oppdatert: 21.nov.2016 07:15

Et kvart århundre med ordførermakt i fire valgperioder gjør at BBL i norsk lokalpolitikk er et historisk fenomen. Med ujevne mellomrom dukker det opp lokale lister mange steder i landet. Stort sett er de dannet av samme årsak som BBL: Et lokalt opprør mot de tradisjonelle partienes makt, med utgangspunkt i en lokal sak som har bred folkelig tilslutning. 

Så også med By- og bygdelista. Riktignok ser vi at forgrunnsfigur og ordfører Einar Busterud demper betydningen av kampen mot kommunesammenslåing mellom Hamar og Vang, og i stedet peker på trafikkaksjonen mot firefelts motorveg gjennom Hamar. Men når vi vet hvilken bastion Vang er for BBL ved kommunevalgene, har nok begge disse folkelige opprørene bidratt til å gi BBL sin sterke posisjon.

Derfor er det litt ironisk at Busterud nå er den eneste av de fire ordførerne på Hedmarken som tar til orde for kommunesammenslåing på Hedmarken. Her ligger også kanskje den viktigste årsaken til at BBL ikke har blitt en politisk døgnflue. Den løst sammensatte gruppa har klart å utvikle ny lokal politikk i takt med at BBL gikk fra å være opprørere til å få politisk makt. Derfor er ikke BBL noen bygdeliste lenger, men et kraftsenter for byutvikling. 

I tillegg har BBL hatt en forgrunnsfigur i Busterud som har klart å finne tydelige saker som gjør den politiske visjonen enkel å gripe for folk flest. Dessuten har han kommunikative evner som toppkandidatene til de andre partiene har manglet. Alt Busterud har tatt i har ikke blitt til gull. Planene om hotell på Koigen ble ikke godt mottatt. Og han var også tungt involvert i Briskeby-saken, som endte med gransking.

Men Einar Busterud er utvilsomt den viktigste enkeltfaktoren til at BBL har styrt Hamar nesten sammenhengende siden 1999. Det bør være et tankekors for Høyre og Ap, som ikke har klart å utfordre BBLs evne til vitalitet og nytenking. For BBL er den store utfordringen å finne en arvtaker etter Busterud. Det kan avgjøre BBLs skjebne.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat