22. okt
ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix.
 
Behold folkeskikken
HA MENER Den store snakkisen denne sommeren er utvilsomt mobilspillet Pokémon Go.

0
Publisert: 26.jul.2016 04:00
Oppdatert: 26.jul.2016 06:29

Selv om det bare er halvannen uke siden spillet offisielt ble lansert i Norge, har det allerede fått både unger, ungdom og voksne til å ta beina fatt og løpe gatelangs med telefonen for å «fange» så mange figurer som mulig. Mye er allerede sagt og skrevet om ungdom som brått forlater kjellerstua, ikke bare til fordel for å oppholde seg timevis i friluft, men også gå kilometervis for å kapre poeng og nå nye nivåer i det populære spillet.

Det er sjelden kost at mobilen får «gamere» og datanerder opp av sofaen for å bevege kroppen. Det er en trend mange av oss kan ha godt av. Sosialt er det også, det synes på Stortorget i Hamar, der blant annet trapperingen rundt fontenen er godt besøkt på kveldstid, av folk som møtes med mobilen i hånda.

Samtidig fortsetter det å komme varskurop fra både politi og offentlige institusjoner. Mobilspillet utgjør en sikkerhetsrisiko hvis man ikke bruker vettet i trafikken. Noen vandrer uoppmerksomt rett ut i vegen, andre spiller mens de sitter bak rattet og kjører bil. Konsekvensene av den nye sommerdillen kan være ulykker. Tidligere har vi hørt om ungdom som klatret på veggene til et sykehjem på jakt etter digitale Pokémon-figurer, og avrusningsklinikken i Telemark som hadde borti 30 biler på gårdsplassen hver kveld og natt og måtte be spillprodusent Niantic om å fjerne dem som landemerke i spillet for å få fred.

Nå opplever også Vang kirkegård at de er blitt «kamparena» for sommerens farsott, og det er ikke rart folk reagerer på manglende respekt for et sensitivt sted. Kirkegårdsarbeiderne synes ikke gravlunden er et egnet sted for mobilspilling, og det er på sin plass å minne om folkeskikken. Uansett hvor fengende og morsomt det oppleves å spille, er det ingen grunn til å slippe all finfølelse eller anstendighet i sin jakt på små, virtuelle monstre. En kirkegård er først og fremst et sted der familie og pårørende skal kunne minnes sine avdøde. Det må besøkende ta hensyn til, uansett ærend.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke