23. okt
FOTO: ANDREW KELLY, Reuters/Scanpix/NTB
 
Bølle i verdens mektigste jobb
HA MENER 

Publisert: 09.nov.2016 20:33
Oppdatert: 09.nov.2016 22:19

Blant de aller første som gratulerte USAs nye president Donald Trump, var den nederlandske innvandringsmotstanderen Geerts Wilders og hans franske motstykke Marine Le Pen. Begge understreket Trumps utsagn om at han vil ta Amerika tilbake. Det er ingen tvil om hvilke politiske krefter som jublet høyest da det sensasjonelle valgresultatet var et faktum.

Det var en massiv støtte fra den hvite befolkningen i USA som gjorde det mulig. Det var det hvite Amerika som gjorde alle spådommer til skamme. Det var nesten ingen som trodde Donald Trump kunne bli republikanernes presidentkandidat, langt mindre president, da han lanserte sitt kandidatur for et drøyt år siden. Milliardæren ble latterliggjort i politiske kretser, og sett på som drømmemotstanderen til Hillary Clinton. Men sinnet og frustrasjonen over at USA beveger seg i feil retning ble undervurdert av både kommentatorer og politiske motstandere.

Mens børsene raste forsøkte Donald Trump å mane til forsoning og fellesskap. Han lovte å være en president for alle amerikanere, og gratulerte Hillary Clinton med en god valgkamp. Det var en langt mer ydmyk Donald Trump enn den bøllete figuren vi har sett i intervjuer og tv-debatter de siste månedene.

Det store spørsmålet nå er jo hvordan Trump vil håndtere sin nye rolle. Seierstalen tyder på at han vil starte forsiktig. Trump vil måtte forholde seg til byråkratiet som omgir presidenten. Han kan bremses av Senatet og Kongressen. Selv om demokratene har mistet flertallet i begge hus, er det betydelig skepsis til Trump også hos republikanerne

Vi bør altså vente med å konkludere før vi har sett hvordan Donald Trump tar sine første skritt i rollen som president i USA. Nå får vi se hvordan det går med en bølle uten politisk erfaring i verdens mektigste jobb, skrev Aftenpostens Frank Rossavik i går. Det kan absolutt bli fire svært interessante år.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke