buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
Bør lære seg rettighetene
HA MENER 

0
Publisert: 07.jul.2014 04:00
Oppdatert: 07.jul.2014 06:31

LOs sommerpatrulje gjør hvert år en stor jobb med å passe på at sommervikarer i alle bransjer får det de har krav på av sine midlertidige arbeidsgivere. Patruljen reiser rundt og sjekker lønningsforhold, kontrakter, arbeidstider og rettigheter, og allerede etter tre dager forrige uke hadde de vært innom 85 bedrifter i Hedmark. Hos ti av dem ble det oppdaget brudd på bestemmelser. Tre ble ryddet opp i der og da. De fleste uregelmessighetene handler om mangel på arbeidskontrakt.

Hvert år oppdager LOs sommerpatrulje disse bruddene på lover og regler. Det slurves med skriftlige avtaler og man lønner unge mennesker dårlig, eller arbeidsgiveren prøver seg med ordninger som ikke hører hjemme i det ordinære arbeidslivet. På uterestaurantene i Oslo ble det for eksempel avdekket at servitører personlig ble holdt økonomisk ansvarlig for kunder som stakk av fra regningen. Noen arbeidsgivere tar altså snarveier når det gjelder vikarer som bare er innom i noen få uker eller et par måneder. Dette er imidlertid snakk om mange unge menneskers første møte med ordentlig, lønnet arbeid i en bedrift. De får kanskje sjansen til å bli kjent med en bransje der de også kan se for seg en framtidig yrkeskarriere. Desto viktigere at de får et ryddig førsteinntrykk. Slik blir jobben et sted man opplever både tillit og respekt - et mer samfunnsnyttig sted å være enn «å nave».

Selvfølgelig er sommervikarer ofte uerfarne arbeidstakere som ikke selv er godt nok kjent med hvilke rettigheter og plikter de har. Faglig ungdomssekretær i Hedmark LO, Svein Olav Lium, mener derfor at skolene må gjøre mer for å lære unge om hva de kan forvente og hva de skal kreve i arbeidslivet. Vi er enige i at skole og næringsliv bør knyttes tettere sammen, men arbeidsmiljøloven som sådan, eller regler for ansettelsesforhold, vil neppe umiddelbart komme på den detaljerte fagplanen i samfunnsfag. De aller fleste ungdommene har foreldre som selv er enten arbeidstakere eller -givere og som definitivt bør ha det første og største ansvaret for å lære sine unge hva det betyr å ha en jobb.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat