23. okt
 
Breivik-dom må ankes
HA MENER 

Publisert: 22.apr.2016 04:00
Oppdatert: 24.apr.2016 16:46

Det er en overraskende dom Oslo tingrett har avsagt i søksmålet Anders Behring Breivik hadde anlagt mot staten. Massemorderen har fått medhold i at han utsettes for det som kalles « ... umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff» når han sitter isolert i Skien fengsel. Dommen bryter etter vårt syn med den allmenne rettsoppfatning.

Staten vant riktignok fram på et viktig punkt. Det gis ikke adgang til mer kontakt med omverdenen. Dommeren har forstått at Breivik vil kunne bygge seg opp som en leder for andre høyreekstreme grupper, selv om han er fengslet. Her fanger dommen opp Breiviks egne uttalte ambisjoner om å være en fører for en nasjonalsosialistisk bevegelse. Men på andre punkter mener vi at denne dommen ikke i tilstrekkelig grad tar utgangspunkt i at Breivik er en høyreekstrem terrorist som med kaldt blod drepte 77 mennesker.

Det er i spørsmålet om isolasjonen av Breivik at dommeren har gitt ham medhold. Han må motta besøk bak en glassvegg, og får ikke ha kontakt med andre fanger. Vi synes dommen i for liten grad legger vekt på momenter som viser hvor farlig Breivik er for omverdenen. Han har både i sitt manifest og i brev han har sendt fra fengselet, beskrevet konkrete planer om å konvertere medfanger, ta fengselsbetjenter som gisler, og forsøke å rømme. Han har også nevnt muligheten for å produsere dødelige våpen på cellen.

Når dommen konkluderer med at han bør kunne sone sammen med andre fanger med strenge sikkerhetsvilkår, tar den ikke innover seg hvilke handlinger Breivik begikk 22. juli 2011. Anders Behring Breivik er ikke en hvilken som helst høyrisikofange. Han er en farlig mann, som har vist at han kan utføre massedrap og er villig til å gjøre det igjen.

Tingrettsdommen bør ikke bli stående, og må ankes. Rettsstatens prinsipper gjelder selvsagt også for Breivik, men vi må ikke glemme hvilke handlinger han er dømt for.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke