23. okt
 
De unge må med i debatten
HA MENER 

Publisert: 25.apr.2014 04:00
Oppdatert: 25.apr.2014 04:00

Onsdagens jernbanemøte som ble arrangert av Hamar Arbeiderblad i samarbeid med Hamar bibliotek var en klar indikasjon på hvor sentral denne saken oppleves i hele Hamar-regionen. Biblioteket i det nye kulturhuset var sprengt, synspunktene var mange og engasjementet stort. Det er ingen tvil om at mange forstår hvor viktig jernbanens dobbeltspor kan bli for Hamar. Det handler både om nærheten vi får til hovedstadsregionen, og jernbanetraseens betydning for strandsonen mot Mjøsa.

Det er sterke følelser i denne debatten, og det er kanskje grunn til å advare forsiktig mot at oppfatningene blir framført med en skråsikkerhet som gjør at diskusjonen lukkes på et for tidlig tidspunkt. Nå gjelder det nemlig å skape et stort engasjement i så brede deler av befolkningen som mulig. I så måte kan folkemøtet være et godt utgangspunkt.

I den sammenheng vil vi peke på den utfordringen som prosjektdirektør for Jernbaneverkets Intercity-satsing Anne Siri Haugen, lanserte på møtet. Det er av stor betydning å få en så stor del av befolkningen med i denne viktige prosessen. Beslutningen som skal tas har perspektiver som peker mange tiår fram i tid. Da må vi sørge for at et bredt utvalg av innbyggerne i kommunen deltar i debatten. Som vi vet er det nettopp kommunen som er planmyndighet i saken.

Ser vi på onsdagens debattmøte glimrer yngre generasjoner med sitt fravær. Dobbeltsporet er planlagt til Hamar i 2024. Det er ti år til, noe som innebærer at dagens 14-15-åringer kanskje vil være den gruppa som i størst grad får glede av et kommunikasjonstilbud som gir Hamar en helt ny geografisk plassering i forhold til Oslo.

Et ikke ubetydelig antall av deltakerne på debattmøtet vil være over yrkesaktiv alder når dobbeltsporet når oss. Det skal selvsagt ikke diskvalifisere noen fra retten til å mene. Men det er en viktig utfordring å få dagens 20-30-åringer med i debatten. Det er de som skal leve med de valgene som tas.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke