22. okt
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
 
Det blir flere asylsøkere
HA MENER 

Publisert: 22.sep.2015 04:00
Oppdatert: 22.sep.2015 07:32

Utlendingsdirektoratet (UDI) sendte i går ut tall som viser at antall asylsøkere som kommer til Norge øker. I september så langt har 2.785 personer søkt om asyl, og særlig den siste uka har det vært en klar økning. UDI-direktør Frode Forfang sa dessuten før helgen at anslaget for antall asylsøkere for hele 2015 må justeres opp. Nå tror Forfang antallet kan komme opp mot 20.000.

55 prosent av asylsøkerne kommer fra Syria. Afghanistan, Eritrea og Irak er de neste landene på listen. Det handler altså om mennesker fra krigsherjede land i den fattige del av verden. Det gleder oss at bygdefolk på Hedmarken drar i gang innsamlingsaksjoner, støttekonserter og andre tiltak for å skaffe penger til de syriske flyktningene. Det er solidaritet på sitt beste, og forteller noe om at den enorme flyktningkatastrofen har gjort inntrykk på oss. Vi ser andre holdninger enn de som vanligvis kommer til uttrykk i innvandringsdebatten.

Samtidig er det klart at den tilstrømningen som Europa nå opplever stiller store krav til oss. Hvor skal flyktningene bo? Hvordan skal de integreres? Hva med alle dem som allerede har sittet i flere år på et flyktningmottak og ventet på at en kommune vil ta imot dem, skal de rykke bakover i køen? UDI vil nå opprette 7.500 nye mottaksplasser rundt om i landet. Hva blir konsekvensene når så mange mennesker samles på steder som tilbyr kummerlige boforhold og stor usikkerhet om når de får et vanlig liv i en kommune?

Situasjonen byr på store utfordringer, og så langt har vi ikke sett løsningene. Noen hevder at man må hjelpe flyktningene der de er. De sier ingen ting om hvordan man hjelper mennesker der de er, hvis de er på flukt fra krig.Vi ønsker alle en løsning for de desperate menneskene vi ser på TV-bildene, når de samles ved togstasjoner eller grenseposter i Ungarn, Kroatia og andre land. De er villige til å sette livet på spill for å få et fotfeste i Europa. Norske kommuner kan hjelpe, men da må det bevilges penger til boliger og integreringsprogrammer. Så langt er tilbakeholdenheten stor.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke