buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
HISTORISK: Dommen som Nils Dalseide (t.h) avsa tirsdag var historisk. Her sammen med aktor Terje Istad.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Dommen i ulvesaken
HA MENER Det ble tilnærmet full seier for Økokrim i ulvesaken i Elverum.

Publisert: 22.apr.2015 04:00
Oppdatert: 22.apr.2015 07:14

Fem av de seks jegerne som var tiltalt for ulovlig jakt på ulv ble idømt fengselsstraff. På mange måter kan vi si at saken har representert bygdemiljøenes brutale møte med storsamfunnet. En av forsvarerne karakteriserte etter domsavsigelsen politiets etterforsking som å «skyte spurv med kanoner». Bagatellisering av forbrytelsen har vært en hovedstrategi.

Forståelsen for hvorfor det er viktig å etterforske og stanse ulovlig jakt på rovdyr er heller liten i disse jegermiljøene. Derfor er dommen i ulvesaken viktig. Riksadvokaten beordret selv etterforsking av ulvejegerne. Det viser hvor alvorlig man betrakter faunakriminalitet. Alvoret slår også inn når mafiaparagrafen benyttes. Den ga politiet rett til telefonavlytting, som ble påtalemyndighetens viktigste bevismateriale.

Ulovlig, organisert jakt på utrydningstruede rovdyr er ingen bagatell. Det signalet vil med all mulig tydelighet synke inn i bygdemiljøene nå. Sånn sett er dommen viktig. En av grunnene til det ekstremt høye konfliktnivået mellom jegermiljøene og miljøorganisasjoner som kjemper rovdyrenes sak, springer ut av jegernes forsøk på å begrense ulvebestanden med ulovlig jakt. Dette har pågått i en årrekke, og skapt stor frustrasjon både hos forskere og miljøvernere.

Ulovlig jakt kan ikke aksepteres. Men dommen bør også brukes som et utgangspunkt for en bred debatt om de konsekvenser rovdyrforliket har hatt for landbruk og bosetting i disse utkantstrøkene. På dette punktet er miljøvernorganisasjonene fullstendig blinde. I taushet har deler av landbruket måtte pakke sammen fordi blant annet ulv har fått herje for fritt. I stedet for opprør har nederlaget vært preget av stille resignasjon. Ulovlig jakt skal ikke forekomme. Men den nasjonale rovdyrpolitikken har skapt stor frustrasjon på denne delen av landsbygda. Stortinget bør ta dette innover seg når rovdyrforliket igjen skal på dagsorden. Det fortjener mer oppmerksomhet enn seks ulvejegere.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat