buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Døve kan få veiledning
HA MENER Det bor mange døve og hørselshemmede i de to innlandsfylkene Hedmark og Oppland.

Publisert: 25.jul.2017 22:39
Oppdatert: 25.jul.2017 22:41

De er spredd rundt i alle kommunene og er i alle aldersgrupper, men de mangler noe helt vesentlig som de fleste av oss andre tar for gitt. De mangler tilgang til kommunale tjenester på lik linje med hørende. Tjenestene ligger der, men de er ofte ikke tilpasset mennesker med så dårlig hørsel at de trenger tegnspråk for å kommunisere. Dette er det nå et arbeid i gang for å gjøre noe med. Men om arbeidet skal lykkes må en viktig forutsetning oppfylles: Kommunene selv må være med og ta et tak.

Flere regioner i landet har allerede etablert rådgivningskontorer for døve og tunghørte tegnspråkbrukere. Trøndelag er et slik område, der et team med kontor i Trondheim blant annet tilbyr veiledning om hvordan en løser utfordringer i hverdagen, hjelp og støtte i kontakt for eksempel med barnehage, skole og arbeidsplass og råd for pårørende og andre i den døves nettverk. Det meldes om gode erfaringer med tjenesten, der de ansatte har kompetanse både innen pedagogikk, miljøarbeid og veiledning.

Innlandet er et av distriktene som mangler denne tjenesten. Det er Innlandet Døveforening som har tatt initiativet til at noe skal skje, og i samarbeid med Norges Døveforbund har de fått penger fra ExtraStiftelsen til et toårig prosjekt for å utrede muligheten for å få på plass et rådgivningskontor også her i Innlandet. Det er engasjert en prosjektleder i halv stilling som nå jobber opp mot de 48 kommunene i regionen.

Hvis alle kommunene deltar, vil en slik tjeneste årlig koste kommunene fra 10.000 kroner og oppover, avhengig av kommunens størrelse og antall døve. Det er ikke mye penger, og gevinsten er betydelig: Det kan gi en gruppe av innbyggerne mulighet til å motta nødvendige kommunale tjenester, og for mange også muligheten til å ta seg ut av sosial isolasjon. Dette er et tiltak kommunene i Innlandet bør være med på.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat