buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
Jørn Rattsø.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Drømmen om mjøsbyen
HA MENER Debatten om kommunesammenslåing fikk fart i helgen.

Publisert: 03.jun.2014 04:00
Oppdatert: 03.jun.2014 06:43

Men forslaget som tente ilden var overraskende. Professor Jørn Rattsø foreslo ifølge VG å slå sammen Hamar, Lillehammer og Gjøvik. Det ville i så fall blitt Norges sjette største by, med 195.000 innbyggere. Det kan sikkert virke som en fascinerende tanke at mjøsbyene på denne måten skal bli et befolkningsmessig tyngdepunkt i Norge. Vi ser at Hamars ordfører Morten Aspeli (Ap) har grepet tanken begjærlig, og allerede startet et utredningsarbeid med Hamars rådmann.

Vi har sans for at det kastes fram friske ideer, og vi synes også det er positivt at ikke enhver idé om forandring av kommunestrukturen avfeies. Det er nok av dem som vil tviholde på dagens grenser, og slåss til siste trevl for kommunehuset.

Likevel har vi vanskelig for å se at en kjempestor mjøsby skulle representere noen verdi utover størrelsen på papiret. Geografisk er avstandene for store. Prosessen for en slik sammenslåing ville være nærmest ugjennomførbar. Da er det bedre å starte arbeidet med å gjøre Innlandet til ett fylke. Den som klarer å fjerne fylkesgrensa mellom Hedmark og Oppland, har også muliggjort dannelsen av Mjøsuniversitetet og Mjøssykehuset, i tillegg til en rekke andre positive synergier.

Som et startskudd for å få i gang debatten om kommunereformen kan imidlertid professor Jørn Rattsøs utspill ha en positiv effekt. I stedet for å bruke tid og krefter på å skape en prosess med Lillehammer, Gjøvik og Hamar, synes vi ordfører Morten Aspeli bør samle sine partifeller og ordførerkolleger på Hedmarken. En kommune innenfor Hamar-regionens grenser ville ha et urbant bysentrum som tyngdepunkt, i tillegg til alle de ulike kvalitetene vi ellers finner i regionen. Hedmarken er allerede fylkets vekstmotor. Som en stor kommune ville den bli mer effektiv, mer attraktiv, og forsterke sin posisjon.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat