22. okt
FOTO: Dag W. Grundseth
 
E-skatten er høy nok nå
HA MENER Det har blitt for enkelt å øke skatten litt hvert år for å få budsjettet i balanse.

Publisert: 10.sep.2016 04:00
Oppdatert: 10.sep.2016 10:08

Hamar er blant landets dyreste byer å eie bolig i. Bare fire andre kommuner krever inn mer eiendomsskatt enn Hamar. 7.908 kroner i året er skatten for en gjennomsnittsbolig i Hamar, det er nesten dobbelt så mye som Ringsaker.

Vi er ikke prinsipielt mot eiendomsskatt. Når kommunene først skal hente inn lokal skatt, er det en viss sosial profil knyttet til at den som eier den største boligen må betale mest i skatt. Vi er også enige med Hamars ordfører Einar Busterud (BBL) i at man må se på det totale avgiftsnivået for hver enkelt innbygger.

Derimot synes vi Busterud slipper opp for argumenter når han sier at Hamar har landets nest høyeste prisstigning på bolig, og dermed en god investering for boligeierne. Vi kan ikke huske at noen kommune har satt ned eiendomsskatten fordi boligprisene faller. Vi spør oss også hvorfor Stange ligger på en 14. plass på statistikken, uten å ha gjennomført de store investeringene i byutvikling som Hamar står for.

Vi bekymrer oss imidlertid for at norske huseiere nå betaler 6,6 milliarder kroner i eiendomsskatt. På ti år har denne skatten blitt tredoblet. Den har nådd et nivå som gjør at selv partier som i årevis har gått til valg på å fjerne eiendomsskatten har resignert. Det har blitt for enkelt å øke skatten litt hvert år for å få budsjettet i balanse. I for liten grad tvinges kommuneadministrasjonen til å analysere egen drift. Derfor merker vi oss med interesse at Busterud synes eiendomsskatten er høy nok.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke