buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
VERNEVERDIG: Harry Dale (t.h.) er 69 år og har aldri brukt pc. Han omtaler seg selv som verneverdig. Til venstre står Oddbjørn Kleppen og Morten Andreassen.
 
Eldreopprøret i Løten
HA MENER Mens digitaliseringen går sin gang i Norge, hører vi fortvilte klager fra den eldre delen av befolkningen.

Publisert: 12.jan.2017 06:41
Oppdatert: 12.jan.2017 06:47

Det vil si, de ytrer seg så godt de kan. Noen særlig oppmerksomhet får de ikke når de ber om at det også tas hensyn til eldre som ikke bruker pc og som helst betaler kontant.

I 2030 skal ikke lenger kontanter være i bruk i Norge. Det er målet til statsminister Erna Solberg (H). Da er det ikke rart at vi allerede er i gang med forberedelsene. I Løten har man de siste ukene tatt noen skritt mot målet. Verken i Sparebanken Hedmarks filial eller Løten kommunes servicekontor kan man bruke kontanter. Nav har sluttet å sende brev i posten, kommunikasjonen være digital. Slike endringer merkes i en kommune hvor mange innbyggere har høy alder.

Mens det letes etter «digitale hoder» i de fleste stillingsannonser, har en del av de eldre aldri brukt en pc. Med den farten digitaliseringen av samfunnet har, blir de stengt ute fra det som vi oppfatter som hverdagslige gjøremål. Bestille en reise, betale en regning, sjekke pensjonsutbetalingen eller motta offentlig informasjon er noe de må ha hjelp av barn og barnebarn for å kunne gjøre. Følelsen av å være en byrde kommer fort.

Digitaliseringen av samfunnet må gå sin gang. For det første er den svært kostnadsbesparende. For det andre endrer den hele vår måte å kommunisere på, noe som ikke kan stanses fordi deler av den eldre generasjonen ikke tar fullt ut del i det nye informasjonssamfunnet. Når man er utenfor arbeidslivet forsvinner en del av de impulsene som tvinger fram slike endringer for hver enkelt av oss.

Men farten må avpasses slik at ikke et mindretall i befolkningen fratas sine demokratiske rettigheter, og muligheten til å leve et fullverdig liv. Vi ser eksempler på at lysten til å kutte kostnader samtidig fører til at eldre uten mulighet til å sette noen kraft bak sine protester blir fullstendig overkjørt. Vi bør også lytte til de eldre i Løten. og de utfordringene de beskriver. Det er tross alt de som har lagt grunnlaget for det velferdssamfunnet vi lever i.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat