23. okt
 
Eliteklasser i Hamar-skolen
HA MENER 

Publisert: 16.mar.2015 04:00
Oppdatert: 16.mar.2015 07:30

Hedmark Unge Høyre har skapt debatt med sitt forslag om å opprette egne eliteklasser innenfor den videregående skolen. Det er et forslag som har møtt sterke reaksjoner, og vi regner med at Unge Høyres leder Ola Svenneby var forberedt på det. I et fylke som i så sterk grad hegner om likhetsprinsippet, vil selve uttrykket eliteklasser være egnet til å provosere.

Vi synes det er positivt at Svenneby og Unge Høyre kaster inn denne brannfakkelen. Valgkampen her i regionen har så langt vært dominert av generasjoner som forlot skolebenken for flere tiår siden. Det er få saker som har engasjert de unge velgerne. En spissformulert ungdomssak er positivt for å skape en bredere debatt.

Det betyr ikke at vi er enige med Hedmark Unge Høyre i sak. Riktignok ser vi faren ved at svært flinke elever blir umotiverte fordi undervisningen ikke er utfordrende nok. Å lage egne eliteklasser tror vi likevel er feil veg å gå. Som professor Thomas Nordahl pekte på i Hamar Arbeiderblad lørdag, skal skolen gjøre mer enn å tilføre elevene faglig kunnskap. Mange tenåringer kan være godt intellektuelt utviklet for alderen. Deres sosiale modning er ikke nødvendigvis det samme. Dette er vanskelig å bedømme for en uferdig 16-åring. Vi er helt uenige med Svenneby i at «alle vet selv på hvilken måte de lærer best».

Vi tror mer på forslaget til professor Thomas Nordahl, som oppfordrer elever som har behov for større faglige utfordringer til å ta fag som ligger på nivået over. Dessuten har det betydning hvor mange elever hver lærer skal forholde seg til i klassen. For mange elever i klassen gjør det umulig for læreren å tilby en viss form for differensiert undervisning. Det rammer både de faglig sterkeste og de svakeste elevene.

Videregående skoles største utfordring er imidlertid ikke de flinkeste elevene, men at så mange ikke fullfører. Vi tror ikke eliteklasser løser dette problemet. Men de som styrer skolepolitikken må ta innover seg at dagens videregående skole ser ut til å fungere dårlig for et stort antall elever.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke