buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Empati må utfylle teorien
HA MENER 

0
Publisert: 25.jul.2016 04:00
Oppdatert: 25.jul.2016 04:00

Ledelsen ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo mener at gode karakterer ikke nødvendigvis gir gode leger. De tror tiden er overmoden for å se på nye kriterier for å komme inn på legestudiet og vil teste andre opptakskrav. Den innsikten støttes av mange pasienter med erfaring fra helsevesenet.

Tradisjonelt har profesjonsutdannelsen i medisin ved Universitetet i Oslo hatt landets høyeste karakterkrav. Dit er det normalt kun de aller mest skoleflinke som søker seg, og kommer inn. Av 2.641 søkere i år, får 120 plass. Og selvfølgelig skal ikke «hvem som helst» kunne bli lege. Det er krevende på mange måter å i ytterste konsekvens stå med andre menneskers liv mellom hendene. Likevel er det ikke tvil om at også personlige og sosiale egenskaper, som ikke er like synlige på et karakterskjema, kan være sentrale for å utføre legegjerningen på en god måte. Medmenneskelighet, etikk og empati er nødvendig for å utfylle den akademiske teorien. Det er dette universitetet ser, når de neste år starter et pilotprosjekt der også kognitive ferdigheter blir vurdert, blant annet gjennom intervjuer. På den måten får man innblikk i kandidatens motivasjon, samarbeidsevner, lederskap, evne til å håndtere stress og bygge relasjoner, som Dagens Næringsliv skriver.

Når vi er pasienter, vil vi ikke bare få stilt en medisinsk diagnose. Undersøkelser viser også at det betyr mye for resultatet av behandlingen hvordan vi blir møtt av legen, hvordan vi blir snakket til og hvordan vi opplever helheten i helsevesenet. Man må ikke undervurdere de sosiale, pedagogiske og kommunikative evnene hos legen. Gårsdagens autoritære mann i hvit frakk er passé. I stedet må legene tilpasse seg en pasientgruppe som kjenner sine rettigheter, men også krever veiledning, mennesker som vet mye, men som trenger hjelp til å sortere fakta og feil om sykdom og tilstander de har googlet seg fram til på nettet. Da trengs sosiale antenner. Og selv om bredere opptakskrav kan være ressurskrevende for institusjonene, er det nødvendig for å bygge et moderne helsevesen som streber mot å bli mer effektivt og pasientvennlig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat