23. okt
MDG-TALSMANN: Katrine Aalstad.
FOTO: Eli J. Haugen
 
En ansvarlig rovdyrpolitikk
HA MENER 

Publisert: 25.okt.2016 20:08
Oppdatert: 25.okt.2016 20:35

Det pågår en heftig debatt om ulv i Miljøpartiet De Grønne i Hedmark (MDG). Talsperson og kommunestyrerepresentant i Hamar, Katrine Aalstad, har i leserinnlegg i avisene i fylket begrunnet hvorfor Hedmark MDG valgte å ikke støtte partiets aksjon foran Stortinget 15. oktober. MDG sentralt arrangerte som kjent en nasjonal demonstrasjon i protest mot at rovviltnemndene har besluttet å ta ut 47 dyr av den norske ulvebestanden, fordi den er raskt voksende.

Dette standpunktet har falt enkelte MDG-medlemmer tungt for brystet. Ifølge informasjon Hamar Arbeiderblad har fått skal det ha blitt tatt til orde for å frata Aalstad rollen som talsperson. Det skal være uttrykt frykt for at innlegget kan tolkes som at MDG i Hedmark «støtter nedslakting av ulv»,

Vi leser innlegget nettopp slik det er ment: Et forsøk på å bygge bru mellom partene i rovdyrdebatten. Vi synes Miljøpartiet i Hedmark og Katrine Aalstad her gjør noe så modig som et helhjertet forsøk på å forstå begge sider i den uhyre betente rovdyrkonflikten. Det er sjelden kost, og reaksjonene viser hvor lite slingringsrom det er for å uttrykke forståelse for at også landbruket betaler en høy pris for norsk rovdyrpolitikk.

I leserinnlegget dokumenterer styret i Hedmark MDG hvor vanskelige de økonomiske rammebetingelsene for landbruket er. MDG erkjenner at et ulveangrep mot en sauebestand kan ha store økonomiske konsekvenser, og ser dette også i lys av partiets målsetting om en høyere norsk selvforsyningsgrad. Det er ikke ofte representanter for miljøbevegelsen er villig til å se rovdyrpolitikken og norsk matproduksjon i sammenheng.

Vi er ikke overrasket over at nettopp Hedmark MDG velger å avstå fra partiets nasjonale demonstrasjon. I et av landets viktigste landbruksfylker er det vanskeligere å overse gårdbrukerens situasjon og det dramatiske fallet i bruken av utmarksbeite. Aalstad har selv førstehånds kjennskap til næringen. En del av hennes partifeller i Oslo kunne med fordel tilegnet seg noe av denne kunnskapen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke