22. okt
Jon Helge Lesjø.
FOTO: JENS ERIK JENSRUD.
 
En ny region Innlandet
HA MENER Sju at ti vil ikke ha storkommune på Hedmarken. Det viser en undersøkelse fra Sentio, som er bearbeidet av forskere fra høyskolene i Oppland og Hedmark.

Publisert: 05.jun.2014 07:07
Oppdatert: 05.jun.2014 07:12

Sju at ti vil ikke ha storkommune på Hedmarken. Det viser en undersøkelse fra Sentio, som er bearbeidet av forskere fra høyskolene i Oppland og Hedmark. Resultatet er ikke overraskende. Det skal svært mye til før slike strukturelle endringer applauderes av innbyggerne. Strukturell konservatisme, kaller valgforsker Jon Helge Lesjø det, og peker på frykten vår for at noe skal bli dårligere akkurat der vi bor. Derfor blir det et umulig standpunkt, når mange ordførere sier de er for kommunesammenslåing, men at det må baseres på frivillighet. Skal vi endre det norske kommunekartet, kreves det beslutninger som ikke nødvendigvis er forankret i en folkeavstemning.

Men det er også mulig å tenke klokt og strategisk på lokalt og regionalt nivå. I så måte synes vi de fire ordførerne på Hedmarken de siste dagene har presentert interessante tanker som er verd å forfølge. Stange-ordfører Nils A. Røhne (Ap) peker på muligheten som ligger i dannelsen av en egen innlandsregion. Vi vet jo smertelig hvordan Innlandet ofte blir stående på stedet hvil, fordi kommunegrenser og fylkesgrenser hindrer beslutninger som er viktige for utviklingen av en naturlig geografisk region.

Røhne foreslår å erstatte fylkeskommunen med Innlandet som region, noe vi synes er et spennende forslag. Fylkeskommunen har vært omdiskutert i mange år, og er etter vårt syn en konstruksjon som for ofte preges av handlingslammelse. Innlandet som region vil derimot kunne ha størrelse og kraft til å løse politiske utfordringer i samfunnet, som oftere og oftere krever beslutninger utenfor de tradisjonelle kommunegrensene.

Vi er ikke overrasket over at fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp) lar seg provosere av tankene til Røhne. Sp opptrer i debatter som denne nærmest som garantister for at alt skal forbli som før. Men med alle de nye oppgavene kommunene har fått siden kommunekartet ble tegnet i 1967 er det påkrevet med endring.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke