23. okt
HILSER: Terrordømte Anders Behring Breivik gjør nazihilsen idet han ankommer rettssalen i Skien fengsel tirsdag. Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 
En patetisk nazihilsen
HA MENER Det vakte internasjonal oppsikt da terrordømte Anders Behring Breivik i går innledet rettssaken mot staten ved å gjøre nazihilsen.

Publisert: 16.mar.2016 04:00
Oppdatert: 16.mar.2016 06:25

Filmklippene av massemorderen ble vist på en rekke store europeiske nyhetskanaler. For den som måtte tro at det fantes en antydning til anger hos mannen som med kaldt blod drepte 77 mennesker, feide Breivik vekk all tvil.

Avsky preget ansiktsuttrykkene til polititjenestemennene som frigjorde massemorderen fra håndjernene. Vi vil tro det var en følelse de delte med mange av de frammøtte. Det er relevant å spørre hvorfor Breivik skal få lov til å utnytte disse korte øyeblikkene hvor han har all oppmerksomhet rettet mot seg, til å håne ofre, etterlatte, og alle oss andre ved å gi nazisme et slags ansikt.

Samtidig viser den norske rettsstaten sin styrke nettopp slik. Selv en person som Breivik får stå i rettssalen ikledd mørk dress og slips, gjøre sin hatefulle hilsen til samfunnet, og for øvrig bli behandlet som alle andre. I mange land ville Breivik sittet i rettssalen med håndjernene på.

Nazihilsenen vekker reaksjoner, men den gjør først og fremst Breivik til en patetisk figur. Slik ønsker han åpenbart å plassere seg selv i en politisk tradisjon. Slik forsøker han å gi seg selv et slags preg av storhet, og gi inntrykk av at han har et slags politisk oppdrag. I virkelighetens verden er Breivik en primitiv massemorder, uten tilknytning til andre. Han utførte sine drapshandlinger alene, etter langvarig påvirkning av høyreekstreme meninger på sosiale medier.

Breivik høster neppe sympati for sitt søksmål mot staten med sin nazihilsen. I stedet styrker han statens argument for at han ikke skal kunne kommunisere friere med andre utenfor fengselet. Vi ønsker ikke at en mann som med kaldt blod har drept 77 mennesker, skal få formidle sine ideer videre. For noen få har Brevik blitt en helt. Med sin nazihilsen bekrefter Breivik at han vil bruke en lettelse i soningsforholdene til å bygge et nettverk. Den muligheten skal han ikke få.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke