23. okt
 
En positiv, to negative
HA MENER 

0
Publisert: 05.aug.2014 04:00
Oppdatert: 06.aug.2014 07:24

En positiv og to negative nyheter for kvinner på arbeidsmarkedet de siste dagene. Og det er kanskje den positive det er mest grunn til å legge merke til, fordi den best viser fram en klar endring. Tall Statistisk sentralbyrå la fram viser at flere kvinner jobber heltid og færre deltid.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at fra 2. kvartal 2013 til 2. kvartal 2014 økte antallet kvinner som var sysselsatt på heltid med 35.000, mens det var 16.000 færre kvinner som jobbet deltid. Dette er gode nyheter for de mange som lenge har jobbet for flere fulltidsjobber. Det er i stor grad kvinner som jobber deltid For noen er dette planlagt og ønsket, men i altfor mange tilfeller har det dreid seg om høyst ufrivillig deltid.

For samfunnet betyr en høyere grad av heltidsstillinger blant kvinner at mer arbeidskraft hentes ut av arbeidsstyrken. Det er bra, for i utgangspunktet er det mangel på arbeidskraft i Norge. Skal vi klare å opprettholde og utvikle velferdssamfunnet er vi avhengig av verdiskapning. Da trenger vi økte bidrag fra kvinnene.

Dette er også gode nyheter for likestillingen. Det bidrar til økt økonomisk likestilling. Sosiale ytelser, trygd og pensjoner er i stor grad knyttet til arbeidsinntekt. Tradisjonelt har mange kvinner hatt lavere pensjon enn menn, som følge av mange av dem har jobbet redusert og i større grad vært hjemmeværende. Når flere nå jobber heltid, betyr det at framtidas kvinner i større grad blir økonomisk likestilt.

Så de negative nyhetene. Ledighetstallene for juli viser en økning på sju prosent fra i fjor til i år. Kvinnene står for hele økningen. Årsaken er at ledigheten har økt mest i kvinnedominerte yrker. Dette viser at arbeidsmarkedet fortsatt er svært kjønnsdelt. Og en undersøkelse viste at kvinner er de som i størst grad anser mulighetene for forfremmelse i arbeidslivet som små. Manglende muligheter for lederstillinger gjør det fortsatt vanskelig å tette igjen lønnsgapet mellom kvinner og menn. Ett lyspunkt, men det er fortsatt utfordringer å gå løs på.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke