23. okt
MINNES: Folk i København la ned blomster for å minnes de som ble drept i terrorangrepet.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Et angrep på den frie ytring
HA MENER Den brutale terroren har vist seg igjen.

Publisert: 16.feb.2015 04:00
Oppdatert: 16.feb.2015 07:07

Menneskeliv har gått tapt fordi noen ønsker å stanse ytringer, og spre frykt. To mennesker er døde som en følge av at en mann etter all sannsynlighet ønsket å likvidere den svenske tegneren Lars Vilks. Et debattmøte om ytringsfrihet og en jødisk synagoge var de to arenaene for drapene. Det er liten tvil om at det er en ytterliggående islamist som sto bak terrorhandlingene.

Tegneren Lars Vilks er blant dem som har utfordret islamske fundamentalister aller mest. Etter at han tegnet profeten Muhammed som en hund ble det utlovet en belønning på 100.000 dollar av terrornettverket Al Quaida til den som klarte å drepe ham.

Vilks blir av mange oppfattet som en som bevisst ønsker å provosere islam. Der skiller han seg fra tegneseriemagasinet Charlie Hebdo, hvor målet med tegningen er å harselere med alle autoriteter. Derfor er også Lars Vilks langt mer omdiskutert.

Men ytringsfriheten kan ikke forbeholdes dem det store flertall sympatiserer med. Også den som bevisst ønsker å provosere, har den samme rett til å ytre seg som alle andre i samfunnet.

La det ikke være tvil om at terroren i København er et nytt angrep på den frie ytring over hele verden. Fundamentalistiske krefter har valgt væpnet kamp mot retten til å ytre seg. Det er en kamp vi ikke har råd til å tape. Den informasjonen dansk politi sitter med så langt, tyder på at gjerningsmannen var alene om drapene.

Ingen ting som tyder på at et organisert terrornettverk sto bak. Men han er ikke slett ikke alene. Organisasjoner som Den islamske staten og Al Quaida har sympatisører over hele verden som er villige til å gå til krig mot ytringsfriheten.

Vestlige lands militære intervensjoner i den muslimske del av verden har nok bidratt til å øke hatet mot vesten. Men det fratar på ingen måte disse ekstreme kreftene ansvaret for å drive en blodig kamp mot ytringsfriheten på islams vegne.

Muslimer over hele verden bør markere at de ikke aksepterer at deres religion misbrukes til å ta liv for å stanse den frie ytring.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke