buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
 
Et angrep på landbruket
HA MENER 

Publisert: 07.mai.2014 04:00
Oppdatert: 07.mai.2014 04:00

det var en tydelig profil på det tilbudet bøndene i går fikk av staten i landbruksoppgjøret. Rammen på tilbudet er 1,3 milliarder kroner under bøndenes krav. Men melkekvoten tredobles fra dagens kvote på 400.000 liter melk for enkeltbruk, til 1,2 millioner liter melk. Det er med andre ord bare de aller største brukene som vil kunne nyte godt av tilbudet til landbruksminister Listhaug. For de fleste bønder er statens tilbud dårlig. Ifølge Bondelagets beregninger får bøndene en gjennomsnittlig inntektsvekst på 10.000 kroner. Næringens krav var 35.000 kroner.

Tilbudet er faktisk et reelt kutt i den statlige støtten til landbruket på 250 millioner kroner. I stedet lar Listhaug forbrukerne betale for den beskjedne økningen i statens ramme, gjennom prisøkninger på landbruksvarer. Ifølge departementet betyr dette at gjennomsnittsfamilien må betale 140 kroner mer for matvarer i året.

Reaksjonene fra landbruksorganisasjonene er naturlig nok sterke. Stortinget har vedtatt at matproduksjonen skal øke i takt med befolkningsveksten. Konkret betyr det 20 prosent i løpet av 20 år. Listhaugs svar på dette er å gi mer til de store bøndene, mens kornbønder og svineprodusenter blir taperne. Skal vi tolke profilen på oppgjøret, vil landbruksministeren satse mer på heltidsbonden. Effektivisering og rasjonalisering er Frp-statsrådens svar på Stortingets utfordring. Spørsmålet blir hvor mange som kan leve av landbruket, når overføringene får en slik innretting.

Senterpartiets Geir Pollestad, som er leder for Stortingets næringskomité, kaller tilbudet et angrep på landbruksnæringen. Vi er enige med Pollestad i at dette tilbudet er en oppskrift på en overgang fra et familielandbruk til et industrilandbruk i Norge. Vi tror det skal bli vanskelig å få flertall i Stortinget for en så skarp dreining som landbruksminister Listhaug her legger opp til. Til nå har det vær mye ord og lite handling fra den ferske Frp-statsråden. Nå spørs det om Venstre og KrF igjen vil sette foten ned. Det handler om framtida til norsk landbruk.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat