23. okt
FÅR KRITIKK: HA skriver på lederplass at Kristian Tonning Riise (til venstre) og Tor André Johnsen må ha hatt en dårlig dag da Steinkjer vant Landbruksdirektoratet. Her er duoen fotografert på et sjukehusmøte siste uke.
FOTO: THOMAS STRANDBY
 
Et nederlag for Hedmark
HA MENER 

Publisert: 04.okt.2017 15:46
Oppdatert: 04.okt.2017 16:01

landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har skapt debatt og grunnlag for spekulasjoner om politisk hestehandel. 30 arbeidsplasser i Landbruksdirektoratet var vedtatt flyttet ut av Oslo av distriktspolitiske årsaker. Hamar og Jæren var av faginstansene utpekt som de beste alternativene, basert blant annet på kompetanse og geografisk nærhet til Oslo. De ble overraskende vraket av landbruksminister Dale. Nå er det i stedet Nord-Trøndelag og Steinkjer som kan slippe jubelen løs.

Hamar-ordfører Einar Busterud (BBL) hevdet i etterkant at Hamar er offer for et politisk spill. Landbruksavisa Nationens politiske redaktør Kato Nykvist spør om tildelingen til Steinkjer er et resultat av at Venstre anført av nordtrønderen Andre Skjelstad reddet regjeringen fra det totale nederlaget på Stortinget under siste jordbruksoppgjør. Svaret vil vi selvsagt aldri få. Men det er ingen tvil om at spekulasjonene handler om nettopp dette.

Innlandet kan selvsagt ikke basere økonomisk vekst og befolkningsøkning på utflytting av statlige arbeidsplasser alene. Veksten må primært komme fra næringslivet selv. Men samtidig er det klart at alle krefter må mobiliseres når 30 statlige kompetansearbeidsplasser innenfor det som er en av regionens største næringer kan plasseres her.

Prinsipielt mener vi et Landbruksdirektoratet kanskje er det som er aller best egnet til å flytte helt ut av Oslo. Det er uansett et klart nederlag for Hamar og Hedmark når direktoratets tredje administrasjonssted i stedet blir Steinkjer.

Innlandet ser ikke ut til å være høyt prioritert av den sittende regjeringen. For stortingsrepresentantene på hedmarksbenken fra de to regjeringspartiene, Kristian Tonning Riise (H) og Tor André Johnsen (Frp) kan ikke dette være noen god dag. Det må legges politisk tyngde bak kravene til Hedmark og Innlandet når det viktige sakene avgjøres nasjonalt. Vi imøteser hva en ny hedmarksbenk kan få til i den kommende stortingsperioden.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke