23. okt
 
Et ødelagt liv etter mobbing
HA MENER 

Publisert: 29.sep.2014 04:00
Oppdatert: 08.okt.2014 08:32

En mann i 20-årene er dømt til 60 dager betinget fengsel for å ha satt fyr på Kilde skole i Moelv. Bare tilfeldigheter forhindret at ikke skolebygningen brant helt ned. Ildspåsetteren hentet bensin fra en bensinstasjon i nærheten, for å sette fyr på skolen. Det var med andre ord et planlagt brannforsøk. Bak denne tilsynelatende meningsløse handlingen ligger det en trist historie som angår oss alle.

Mannen var tidligere elev ved skolen. Han opplevde å bli systematisk mobbet, noe som ska ha påført ham alvorlige psykiske skader. Han er i dag verken i jobb eller under utdanning. Advokat Inger Johanne Reiestad som var hans forsvarer under rettssaken, sier hun nå vurderer søksmål mot Ringsaker kommune. Årsaken er at ledelsen ved Kilde skole ikke gjorde noe for å stanse mobbingen.

I dommen fra tingretten fastslås det at tiltalte ble mobbet i tiden han gikk på Kilde skole, og at dette påførte ham psykiske skader. Tiltalte forklarte at han ikke fikk hjelp mens han gikk på skolen. Det kan selvsagt ikke forsvares at noen tenner på en skolebygning. Men saken viser hvor alvorlig mobbing av barn kan være, og hvor store konsekvenser det kan få. Dessverre ser vi stadig nye undersøkelser og enkeltsaker som viser at mobbing fortsatt er utbredt på norske skoler.

Mobbing koster for samfunnet. Nylig ble en 26-åring tilkjent 1,5 millioner kroner i erstatning i Follo tingrett. Skolene i Vestby kommune tok ikke den systematiske mobbingen av gutten gjennom hele grunnskolen alvorlig. En forsker fra NTNU har beregnet at en som blir utsatt for systematisk mobbing på skolen koster samfunnet 16 millioner kroner. 94,5 prosent av norske skoler bryter opplæringsloven når det handler om mobbing. En fersk undersøkelse viser at mobbing er et utbredt problem ved Hamar-skolene. Elever, foreldre, lærere og skoleledere kan alle gjøre noe med dette. Den største kostnaden ved mobbing er et ødelagt liv. Brannstiftelsen ved Kilde skole er et hjerteskjærende eksempel på nettopp det.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke