23. okt
SVIENDE: Nederlaget som Barack Obama fikk var surt og sviende.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Et sviende tap for Obama
HA MENER Tirsdagens mellomvalg ble kalt et misnøyens valg og en folkeavstemning om president Barack Obamas politiske resultater.

0
Publisert: 06.nov.2014 04:00
Oppdatert: 06.nov.2014 07:59

Resultatet ble en liten katastrofe for presidenten, men det kan raskt vise seg at den seirende opposisjonen heller ikke har god grunn til å glede seg når seiersrusen har lagt seg.

Årets valg i USA er et mellomvalg. Hvert fjerde år er det hovedvalg. Da står presidenten på valg, og valget har stor interesse blant velgerne. Langt færre deltar i mellomvalget, selv om det ofte har store konsekvenser for den politiske situasjonen. I årets valg sto samtlige medlemmer av Representantens hus på valg, i tillegg til 36 av de 100 i Senatet.

Det er to kammer i nasjonalforsamlingen Kongressen. Da Obama tiltrådte for seks år siden, hadde hans parti, Demokratene, flertall i begge kamrene. I løpet av disse årene har partiet mistet flertallet i Representantenes hus. Tirsdag gikk flertallet tapt også i Senatet. Dermed kontrollerer opposisjonspartiet republikanerne hele Kongressen, og president Obama har fått enda mindre muligheter til å få gjennomført sin politikk.

Så hva er gått galt? Mye av skylden kan legges på helsereformen som ble gjennomført mens Obama fortsatt hadde et flertall i nasjonalforsamlingen. Den er svært upopulær i deler av befolkningen. Innvandrergrupper er skuffet over en innvandringsreform som lar vente på seg. Det er vekst i den amerikanske økonomien, men ikke nok, mener mange. Og så har ikke Obama hatt fingeren på avtrekkeren i utenrikspolitikken i den grad mange kunne ønske. Presidenten er blitt kraftig motarbeidet av opposisjonen helt siden han inntok kontoret, og mange mener han i dag er en distansert og tilbakelent leder.

På den annen side vil republikanerne nå langt mer bli stilt til ansvar for å få til politiske resultater. I dagens USA er det langt fra sikkert at de kommer. Det kan bli partiets problem inn mot presidentvalget i 2016. Tradisjonelt stiller demokratenes velgergrupper mer opp ved dette valget. Og på stemmeseddelen står trolig populære Hillary Clinton.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke