buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Etterforsking står til stryk
HA MENER HA MENER

Publisert: 14.des.2015 04:00
Oppdatert: 15.des.2015 11:02

Det er ikke ofte vi hører Riksadvokaten så selvkritisk. Men etter at rapporten om hvordan politiet etterforsker trafikkulykker var lagt fram, beordret riksadvokat Tor-Aksel Busch en umiddelbar reaksjon fra landets politikamre. Biltrafikken tar liv og lemlester mennesker. I Norge er det 92 døde hittil i år som følge av trafikkulykker, og over 3.600 skadde. Døden vil ikke forsvinne fra norske veier. Men vi bør i det minste kunne regne med at politiet driver ordentlig etterforsking når liv går tapt.

Slik er det dessverre ikke. En arbeidsgruppe har gjennomgått hvordan politiet etterforsket 231 alvorlige trafikkulykker i 2012. Bare i 30 prosent av ulykkene ble det tatt alkotest av bilføreren. Bare i ti av 231 ulykker gjennomførte politiet rekonstruksjon. Det undersøkes ikke om ulykkesårsakene var bruk av mobiltelefon, dødsulykker henlegges uten at gjerningsmannen blir avhørt og noen dødsulykker henlegges som selvmord uten etterforsking. Det ser med andre ord ikke ut til at politiet legger innsats i å stille uaktsomme bilførere til ansvar, selv om de tar liv.

Det er ikke vanskelig å slutte seg til riksadvokat Busch når han konkluderer med at dette var verre enn han trodde. Nordmenn flest regner nok med at en dødsulykke i trafikken er en alvorlig sak som etterforskes grundig. Slik er det altså ikke. Når både Riksadvokaten og statsadvokat Erik Førde, som har vært med i arbeidsgruppen, etterlyser en bevisstgjøring ved politikamrene og mer dedikerte etterforskere, forstår vi at det handler om innstillingen den enkelte polititjenestemann har når dødsfall på vegene etterforskes.

Selv om trenden de siste årene har vært færre dødsulykker og skader i trafikken, er det likevel ingen grunn til å tro at trafikkdøden vil bli redusert uten en holdningsendring hos bilførerne.Vi må vite at det er forbundet med straff å ikke overholde trafikkreglene. Bedre biler og bedre veger fører til større fart og hyppigere forbikjøringer. Landets politimestre bør definitivt merke seg den klare marsjordren de har fått fra Riksadvokaten.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat