buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
 
Få de unge bort fra kriminalitet
HA MENER 

0
Publisert: 04.jul.2014 04:01
Oppdatert: 14.jul.2014 13:17

Denne uka ble det innført en ny form for straffereaksjon her i landet. Målet med ungdomsstraffen er å hindre at kriminelle mindreårige fra 15 til 17 år havner i fengsel. Det er viktig at Norge får på plass mer humane alternativer til å putte barn i fengsel, noe vi er blitt kritisert av FNs torturkomité og FNs barnekomité for å praktisere. Fengsel er en straffereaksjon som egner seg svært dårlig for unge mennesker under 18 år, og som nærmest fungerer som en «forbryterskole».

Den nye ungdomsstraffen handler i stedet om streng sosial kontroll. Den skal idømmes i retten, og er ment for alvorlige forhold og gjentatt kriminalitet, der man tidligere har fått ubetinget fengsel. Fokuset er på forebygging og rehabilitering. Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil involvere alt man har tilgjengelig av ressurser knyttet til den aktuelle ungdommens hverdag. Det dreier seg om politi, påtalemyndighet, barnevern, skole, frivillige organisasjoner, kriminalomsorgen og Konfliktrådet.

Først må lovbryteren møte offeret, dem som er utsatt for den kriminelle handlingen. Det er første skritt for å få ungdommen til å se konsekvensene av egne handlinger. Deretter følger en forpliktende handlingsplan over et halvt til tre år, som administreres av konfliktrådet. Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) fremmet dette straffeforslaget på vegne av den forrige regjeringen allerede i 2011. Han var opptatt av at en såkalt «gjenopprettende rettsprosess», som involverer både gjerningspersonens nettverk, ofre og hjelpeapparatet, vil være bevisstgjørende og virke holdningsendrende for ungdom som har kommet skeivt ut. Når straffereaksjonen også tilpasses individuelt, bør det nye regelverket være et godt verktøy for å hindre tilbakefall og å hjelpe unge mennesker slik at de ikke begår nye lovbrudd. Det betinger at man når ungdom før de er kommet for langt i en kriminell løpebane. Konfliktrådet har ansatt 29 ungdomskoordinatorer over hele landet for å administrere ordningen. Det kritiske punktet må være at disse har ressurser nok til å få unna sakene ettersom de oppstår. Hvis det hoper seg opp og dannes «soningskøer» er vegen mot ny kriminalitet kort.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat