buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 
Fare for SSBs uavhengighet
HA MENER Striden rundt Statistisk sentralbyrå (SSB) savner sidestykke. Det er sjelden kost at en etatssjef og en finansminister holder hver sin pressekonferanse, hvor den ene uttrykker mistillit og den andre nekter å trekke seg.

Publisert: 12.nov.2017 17:50
Oppdatert: 12.nov.2017 17:53

Den fastlåste situasjonen mellom SSB-direktør Christine Meyer og finansminister Siv Jensen (Frp) var nødt til å finne en rask løsning.

Den mest alvorlige konsekvensen av konflikten har vært at renommeet til landets viktigste leverandør av statistiske fakta nå er i fare. Holder forskingen ved SSB et kvalitativt høyt nok nivå? Har Meyer bidratt til en politisering av forskingen, som noen forskere blir et ofre for? Ble hun utsatt for en kampanje fra grupper av ansatte som ikke aksepterer en siviløkonom som øverste sjef? Avhengig av hvem man lytter til er dette påstander som har vært sauset sammen i en debatt hvor skillelinjene synes uklare.

Det vi vet er imidlertid at Christine Meyer fikk et klart mandat da hun ble ansatt i 2015. Statistisk sentralbyrå måtte gjennom en omstilling. Byrået skulle kutte kostnader, digitaliseres og forske på høyt internasjonalt nivå. Det er krevende å forandre en organisasjon hvor de ansatte har stor faglig tyngde og består av mange sterke personer. Den som leder en slik prosess er avhengig av full støtte fra eierne, i dette tilfellet finansministeren. Det kan se ut som Siv Jensen sviktet sin etatssjef da uroen startet. For SSB-sjefen ble det umulig å gjennomføre en omstilling når hun skulle kjempe både mot egne ansatte og sin egen sjef.

Vi frykter at uavhengigheten til SSB er truet etter den åpne konflikten mellom Christine Meyer og Siv Jensen. For Meyer var det til slutt ingen vei tilbake. Uten tillit handlet det bare om sluttavtalens størrelse og formuleringer. Men kravet om en endringer i SSB ligger fortsatt på bordet. Hvilken mulighet vil en ny sjef ha til å gjennomføre dem, når vi alle har sett at faren for å bli dolket i ryggen er stor? Og hva er den egentlige årsaken til at Siv Jensen plutselig mistet tilliten til Christine Meyer? Hvis dette handler om politiske føringer for forskingen til SSB, betyr det grunnstøting for uavhengigheten til byrået

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat