23. okt
PRISVINNER: Leder av Den norske nobelkomité, Berit Reiss-Andersen (f.v.), tidsvitne fra Hiroshima, Setsuko Thurlow, og leder av ICAN, Beatrice Fihn. FOTO: Berit Roald / NTB SCANPIX
 
Fikk ikke applaus fra Erna
HA MENER Årets mottaker av Nobels fredspris, Den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen (ICAN), har presset på for å få til en FN-avtale om atomvåpenforbud. Dette arbeidet er én av hovedgrunnene til at ICANs leder, Beatrice Fihde, søndag kunne ta imot fredsprisen i Oslo rådhus.

Publisert: 11.des.2017 20:26
Oppdatert: 11.des.2017 21:54

Kampanjen er en verdig og fortjent vinner med en sak og et budskap som gir gjenklang hos store deler av verdens befolkning. Vi har alle hørt de grusomme fortellingene fra andre verdenskrig, og publikum fikk da også høre sterke taler fra både Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, og ikke minst fra Setsuko Thurlow, tidsvitne og overlevende etter Hiroshima-bomben i Japan i 1945.

Helt ukontroversiell er pristildelingen og ICANs arbeid likevel ikke. Ambassadørene fra USA, Storbritannia og Frankrike – tre av verdens største atommakter – valgte å ikke være til stede ved nobelprisutdelingen i Oslo. Slik markerte de at disse landene er uenige med nobelprisvinneren.

Det er også grunnen til at statsminister Erna Solberg (H) ved et par anledninger lot være å applaudere under Fihdes Nobelforedrag i Oslo rådhus søndag. Hun var opptatt av å markere sitt og den norske regjeringens standpunkt om at et forbud mot atomvåpen ikke er riktig vei å gå. Norge vil ikke signere en avtale før de landene som faktisk har atomvåpen har gitt sin tilslutning. Riktig nok sier statsministeren at også hun ønsker en atomvåpenfri verden på sikt, men FN-traktaten, som så langt er underskrevet av 122 land, mangler de store atommaktene og NATO-landene. Inkludert Norge.

Hvis det er riktig at det langsiktige målet er en verden uten slike masseødeleggelsesvåpen, bør ikke Norge ha mot til å ta et standpunkt i stedet for – bokstavelig talt – sitte med hendene i fanget? Det var i det hele tatt noe pinlig og smålig over den tv-overførte «demonstrasjonen» til statsminister Solbergs. Som en trøst, kan den kanskje tjene som et slags bevis på at Nobelkomiteen opererer uavhengig av norske myndigheter.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke