23. okt
KASTES: Hvert år kastet det 335.000 tonn med mat her i landet. FOTO: NTB Scanpix.
 
Flere i kampen mot matsvinn
HA MENER HA MENER: Hvert år kaster vi her i Norge over 355.000 tonn mat. Fullt brukbar mat som kunne vært spist og kommet til nytte.

Publisert: 02.aug.2017 19:23
Oppdatert: 03.aug.2017 12:17

Vi vanlige forbrukere står ifølge matsvinn.no for nesten 220.000 tonn av dette, når vi tømmer ut melk som har gått ut på dato eller lar brune bananer gå i søpla. Resten av svinnet skjer hos matindustribedriftene, i grossistleddet og i butikkene.

En ting er at å kaste mat er etisk problematisk. En annen, mer målbar og konkret side av saken, er at det utgjør verdier for 20 milliarder kroner – og da er det ikke regnet med tall fra primærproduksjon, altså hos bøndene, og serveringsbransjen, restaurantene.

Matsvinnet skal ha blitt redusert med 12 prosent siden kartleggingen begynte for alvor i 2010. Det viser at bevissthet nytter. Men det er fortsatt mye igjen, og mange ledd som må ta seg sammen og se etter andre løsninger på et problem som har et ubehagelig i-landspreg over seg. Appen «Too good to go», rett oversatt «For bra til å kastes», er en kreativ måte å redusere kasting av mat. Her publiserer matbutikker, hoteller, bakerier, kiosker, kantiner og restauranter hver dag hvor mye mat de har til overs, og brukere av appen kan komme innom for å ta med seg rester for en billig penge. Førstemann til mølla gjelder. Resultatet er at restaurantene slipper å kaste fullt brukbar mat og forbrukere får kjøpe rimelige varer. Det er bra for miljøet, samfunnet, økonomien og vår felles framtid.

En skulle også tro at det er god reklame for de bedriftene som blir med i ordningen. De framstår som miljø- og etisk bevisste. I tillegg får brukerne god samvittighet når man er med på å «redde verden litt». Som vi skriver i dagens HA, er det så langt likevel ikke flere enn fem serveringssteder i Hedmark fylke som deltar i «Too good to go»-appen. Antakelig har det med kunnskap å gjøre. Sophie Wiik, damen bak appen, jobber for å gjøre bærekraftig livsstil til en vanlig måte å leve på. Med ytterligere informasjon om ordningen, vil dette kunne øke i omfang. Så må bedriftene selvfølgelig legge inn litt ressurser til å administrere oppdatering av appen og utlevering av mat. Det er det verdt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke