23. okt
 
Flere null-oppgjør i vente
HA MENER Den økonomiske krisen i eurosonen har satt sine spor ved lønnsoppgjøret her i Norge.

Publisert: 01.apr.2015 04:00
Oppdatert: 01.apr.2015 06:46

Vårens oppgjør mellom LO og NHO endte med null i tillegg for de aller fleste grupper. Bare de lavtlønte kunne hente ut en reell økning, det vil si de som har en gjennomsnittslønn på under 90 prosent av industriarbeiderlønn. Årets ramme er beregnet til en vekst på 2,7 prosent. Det er i de lokale oppgjørene det eventuelt kan hentes ut en lønnsøkning. Dermed blir det en vurdering basert på lønnsomheten i den enkelte bedrift.

Det er flere forhold som gjør at LO har vært villige til et svært moderat oppgjør. Først og fremst lavere oljepriser, siden oljeindustrien har vært selve motoren for den økonomiske veksten i Norge. Det er oljen som har gitt oss en helt spesiell situasjon i Europa. Lavkonjunkturen i eurosonen slår selvsagt inn også her, selv om det har tatt lengre tid enn mange kanskje hadde trodd. Vi ser dessuten nå resultatene av den store arbeidsinnvandringen til Norge, som har pågått i mange år. Det norske lønnsnivået er nødt til å bli påvirket av at det finnes stadig mer arbeidskraft som ligger langt under det vanlig norske lønnsnivået.

Med et lønnsoppgjør rundt to prosent er Norge fortsatt et hakk over våre kriserammede naboer i EU. Det bør vi også være, all den tid vår nasjonale økonomi er bedre og ledigheten betydelig lavere. Vi har også muligheten til å iverksette statlige ledighetstiltak slik Norge gjorde under finanskrisen, siden Norge har en meget sterk offentlig økonomi.

For LO blir det viktigere å ivareta de fagorganisertes rettigheter, enn å slåss for høyere lønn. Det er mange forhold som nå peker i retning av at økonomien flater ut. Frykten for et krakk i boligmarkedet med rekordlav rente er også en trussel. Svak lønnsvekst vil på sikt kanskje bidra til å kjøle ned boligprisene. Det borgerlige flertallet på Stortinget er åpenbart opptatt av å bruke sin makt til å endre avtaleverket i arbeidslivet. I nedgangstider har fagbevegelsen en viktig oppgave med å forsvare rettigheter som er tilkjempet gjennom mange år.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke