23. okt
 
Flyktninger gir blå medvind
HA MENER 

Publisert: 04.mar.2016 04:00
Oppdatert: 04.mar.2016 03:59

Det er de nasjonale politiske strømningene som preger det partibarometeret Hamar Arbeiderblad presenterer i dag. Den internasjonale flyktningkrisen har gitt Frp vind i seilene. Innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) scorer høyere enn sin egen partileder på personmålinger. Dette er den åpenbare forklaringen på framgangen til Høyre og Frp i Hamar. Lokalt har de to partiene liten politisk innflytelse, og har heller ikke markert seg i særlig grad.

I tillegg ser vi at Venstre, KrF og Miljøpartiet de Grønne har tilbakegang. Også dette er sammenfallende med nasjonale trender. De to mellompartiene som er regjeringens samarbeidspartier betaler prisen for sin uenighet i flyktningpolitikken. MDG har fått kjenne på realitetene i den politiske hverdagen, og må innse at en del av deres idealistiske program ikke får gjennomslag i praktisk politikk.

Det har gått et halvt år siden kommunevalget, og vi konstaterer at dette partibarometeret ikke ville endre styrkeforholdet i kommunestyret. Ordfører Einar Busterud (BBL) ville blitt sittende med dette flertallet. Men det hører med til bildet at By- og bygdelista har det bratteste fallet på målingen. En tilbakegang på nesten fem prosentpoeng er mye. Bakgrunnstallene viser at BBL blant annet lekker velgere til Høyre.

Det går selvsagt an å forklare noe av BBLs tilbakegang med at det er de store nasjonale sakene som nå dominerer, mens det har vært relativt stille i Hamar-politikken. Men samtidig tror vi ordføreren bør se fallet på meningsmålingen som et hint om at det trengs mer offentlig oppmerksomhet om de viktige regionale sakene.

Jernbanedebatten befinner seg i et vakuum, mens vi venter på utredningene fra Jernbaneverket. Storsykehus kontra ett sykehus for Hedmark og arbeidet med innlandsuniversitet er sentrale spørsmål for Hamar-regionen. I sin forrige periode som ordfører hadde Busterud et tydelig politisk prosjekt, som vi savner nå. Det kan hende velgerne gjør det også.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke