buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
FOTO: NTB Scanpix
 
Forbud mot hodeplagg
HA MENER Skal hodeplagg som helt eller delvis tildekker ansiktet forbys i alle utdanningsinstitusjoner fra barnehage til universitet?

Publisert: 14.jun.2017 15:29
Oppdatert: 14.jun.2017 15:31

Skal hodeplagg som helt eller delvis tildekker ansiktet forbys i alle utdanningsinstitusjoner fra barnehage til universitet? Forslaget om en slik lov er sendt ut på høring av Kunnskapsdepartementet. Et eventuelt forbud skal gjelde både lærere og elever, og det er bruk av nikab, burka og for den saks skyld finlandshette som rammes.

Man skulle selvsagt ønske at et forbud var unødvendig. I vår kultur er det ansett som en selvfølge at den som har med andre mennesker å gjøre i arbeidslivet, må kunne vise fram ansiktet sitt. I en undervisningssituasjon er dette åpenbart. Kommunikasjonen mellom lærer og elev blir vanskelig hvis en eller begge har tildekket ansiktet.

Motargumentene er mange. Erfaringer fra Frankrike viser at forbud fortsatt kan føre til at mange flere begynner å bruke slike plagg, som en protest. Høringsnotatet viser dessuten at det er færre enn hundre kvinner i Norge som bruker religiøse plagg som dekker ansiktet helt. Et lovforbud vil gi Norge Nordens strengeste politikk på dette området. Er vi i ferd med å gjøre problemene større enn de er?

Vi ser at det er knyttet mange problemstillinger til en slik inngripen i folks rett til å kle seg som de vil. Når vi likevel velger å støtte regjeringens forslag om et forbud, er det fordi vi mener alle har en rett til å se ansiktene til sine lærere og medelever. Prisen samfunnet betaler for retten til å skjule ansiktet er etter vårt syn for høy. Vi legger også vekt på at religiøse plagg som nikab og burka utelukkende skal skjule kvinnenes ansikt. Etter vårt syn er det kjønnsdiskriminerende å begrense kvinnenes synlighet i samfunnet på en slik måte.

Det er viktig at samfunnet har en liberal og inkluderende holdning til religion og livesett. Men bruk av nikab og burka hører etter vårt syn ikke hjemme i en undervisningssituasjon. Et lovforbud er et klart signal om at det ikke er aksept i det norske samfunnet for dette. Det gir også rektorer og barnehagestyrere et klart regelverk å forholde seg til.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat