23. okt
 
Fra uføre til utvikling
HA MENER 

0
Publisert: 03.jul.2015 04:00
Oppdatert: 03.jul.2015 04:00

I april sto artikkelen «Nav er i et uføre» på trykk i HA. Bakgrunnen var at Nav-kontoret i Hamar hadde et underskudd på 10,4 millioner kroner i 2014, og utbetalingene til sosialhjelp øker. Den uheldige trenden er de i ferd med å snu.

Bak alle tallene befinner det seg enkeltpersoner som av ulike årsaker havner utenfor, enten de ikke mestrer skolegangen eller de ikke kommer seg inn i og finner seg til rette i arbeidslivet. Det koster samfunnet dyrt – Nav-budsjettet blir stort – når mennesker er avhengig av en eller annen form for trygd for å få hverdagen til å henge sammen. Vel så alvorlig er de menneskelige kostnadene i form av lav selvtillit, dårlig selvfølelse og mangel på verdighet. Det er ikke bra å falle utenfor, å ikke kunne forsørge seg selv, ikke bidra til noe fellesskap, men i stedet oppleves og omtales som en byrde.

Derfor er det flott å kunne fortelle en av solskinnshistoriene fra Nav i Hamar. Remi Andre Åstrøm Hansen viser at det er mulig å lykkes, at det er mulig for en etat å legge til rette så mennesker får brukt sine evner og ressurser på noe nyttig, og kommer på rett kjøl. Hansen ble plukket opp av Navs kvalifiseringsprogram. Det innebærer individuell veiledning, opplæring og arbeidstrening der målet er meningsfull aktivitet i stedet for å være passiv mottaker av økonomisk støtte. Kvalifiseringsprogrammet tilbyr to år med oppfølging på fulltid – 37,5 timer i uka. Det forplikter for brukeren og er meget krevende for etaten – men mestringsfølelsen er motiverende og utsiktene til å stå på egne bein med egen inntekt hever livskvaliteten betydelig. Satsingen fra Nav viser at det er økonomisk lønnsomt å gi folk sjansen.

Nav Hamar har klart å øke fra sju til 43 personer i kvalifiseringsprogrammet, og er forhåpentligvis i ferd med å ta både etaten og flere enkeltmennesker ut av et uføre. Sentralt står opprettelsen av fem nye saksbehandlingsstillinger som i utgangspunktet ikke var faste. Rådmann Terje Halvorsen foreslår imidlertid i handlings- og økonomiplanen å gjøre de midlertidige veileder-stillingene permanente. Det bør også være vedtaket når saken behandles i kommunestyret 26. august.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke