buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
FOTO: Christian E. Bergheim
 
Fraværsregler har virket
HA MENER Frafallet i videregående skole er redusert med 40 prosent etter at det ble innført nye fraværsregler.

Publisert: 10.jul.2017 17:47
Oppdatert: 10.jul.2017 17:55

I fjor kom regjeringen med nye regler som hadde som konsekvens at elever med fravær over 10 prosent i et fag ikke fikk karakter. Endringen skapte sterke reaksjoner. 10.000 elever streiket mot de nye reglene. Legeforeningen fryktet kaos fordi elever ville overbelaste fastlegene for å få sjukemeldinger.

Også Hamar Arbeiderblad uttrykte skepsis til de nye fraværsreglene. På lederplass skrev vi at vi skulle ønske innstrammingen førte til at flere fullførte. «Dessverre tror vi ikke det virker denne gangen heller», var vår pessimistiske konklusjon. Derimot pekte Katta-rektor Stig Johannesen på at gjennomsnittseleven ved hans skole hadde et fravær på hele 15 dager i løpet av et år. Han følte seg sikker på at en innstramming av fraværsreglene ville gi resultater.

Ett år er selvsagt for kort tid til å kunne fastslå at det store problemet med fravær i den videregående skolen er løst en gang for alle. Blant annet har strykprosenten ved yrkesfaglig studieretning økt, selv om fraværet her har gått ned med hele 50 prosent. Dette er en studieretning hvor frafall har vært en særlig stor utfordring. Her kan altså konsekvensene av de nye fraværsreglene være at elevene som har kompetanse til å bestå, blir satt på sidelinja.

Helhetsbildet er likevel at regjeringen har fått en god start på jobben med å redusere fraværet. Riktignok protesterer fortsatt elevorganisasjonen. Leder Rahman Chaudry sier til Klassekampen at elevene er skremt tilbake på skolebenken fordi de frykter å stryke, men det betyr ikke at de er blitt motiverte for å lære.

Chaudry har rett i at motivasjon er en viktig faktor for å ha lyst til å lære. Men det kan ikke være tvil om at elever som møter på skolen i timene har et bedre grunnlag for å ta eksamen, enn de som er fraværende. Derfor blir det spennende å se fortsettelsen når resultatene etter det første året blir analysert enda bedre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat