22. okt
Sadiq Khan er nyvalgt ordfører i London. FOTO: Reuters.
 
"Politisk debatt forfaller til rasisme når muslimer erobrer viktige posisjoner"
HA MENER Les HAs leder om London som har fått en muslimsk ordfører.

Publisert: 09.mai.2016 04:00
Oppdatert: 09.mai.2016 07:01

London har fått sin første muslimske ordfører. Sadiq Khan som tilhører det britiske arbeiderpartiet Labour er sønn av en pakistansk bussjåfør. Med 44 prosent av stemmene avløser han konservative Boris Johnson. Khan er selv menneskerettighetsadvokat og har siden 2005 vært medlem av det britiske parlamentet.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Fra ytterliggående høyrepartier har det kommet krasse reaksjoner på valget. London er en av de mest multietniske storbyene i Europa. Av de åtte millioner innbyggerne er ti prosent muslimer. Talsmenn for ytterliggående høyrepartier hevder ifølge flere britiske medier at valget av Khan er et resultat av at britene er utradert i mange av Londons bydeler.

Også det konservative partiet har drevet en valgkamp som har blitt beskyldt for å være ufin. Statsminister David Cameron har påstått at londonerne vil bli forsøkskaniner i et gigantisk politisk eksperiment hvis Khan blir ordfører. Khan har også blitt forsøkt knyttet til ekstremistiske muslimske miljøer.

I stedet for å fokusere på Sadiq Khans religiøse tro, burde hans politiske motstandere være mer opptatt av hans politiske budskap. Kanskje handler hans valgseier om at han gått til valg på flere og rimeligere boliger for folk med vanlige lønninger, frysing av billettprisene på kollektivsystemet i London og et bedre forhold mellom ulike folkegrupper på tvers av religioner.

Det er nærliggende å trekke parallellen til Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik. Hun er en av landets fremste politikere, men som muslim har også måttet tåle fokus på sin religiøse tro. Tajik ble utsatt for voldsom rasistisk hets da hun sa at hun foretrakk republikk framfor kongehuset.

Det kan se ut som politisk debatt i vestlige land lett forfaller til rasisme når muslimer erobrer viktige politiske posisjoner. Det er ekstremistene som vil undergrave demokratiet, som tjener på det forsøkene på å underminere muslimer i vestlige land.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke