23. okt
Bente Ohnstad.
FOTO: BJØRN-FRODE LØVLUND.
 
Frykten lever i Lillehammer
HA MENER I Oppland preges nyhetsbildet blant annet av en debatt om hvorvidt det egentlig er nødvendig med en høyskolefusjon i Innlandet.

Publisert: 15.jul.2016 04:00
Oppdatert: 15.jul.2016 15:04

Som kjent har høyskolestyrer og administrasjon ved Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer (HiL) på ny innledet samtaler om en eventuell sammenslåing. Tidligere rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Bente Ohnstad kommer nå med en advarsel til den nye ledelsen i HiL.

Vi synes ikke tidligere rektor Ohnstads utspill er et positivt bidrag til det nye forsøket på fusjon. Vi minner om at fusjonsprosjektet som Ohnstad var en del av strandet, til tross for at det ble lagt betydelige midler inn i prosjektet. Siden den gang har Høgskolen i Gjøvik funnet andre partnere. Et mulig innlandsuniversitet står altså svekket tilbake.

Det kan se ut som ideen om at Høgskolen i Lillehammer fortsatt kan stå alene, fortsatt lever godt i kunnskapsmiljøene i Oppland. Det tror vi er en naiv tanke. Signalene fra ledelsen i Kunnskapsdepartementet har vært mer enn tydelige i så måte. Vi tror nåværende rektor ved HiL, Kathrine Skretting har rett når hun sier til Gudbrandsdølen Dagningen at Høgskolen i Lillehammer vil bli veldig liten i et langsiktig perspektiv.

Samtaler om fusjon vil alltid ha et element av personkjemi. Den gode personkjemien manglet åpenbart i den forrige fusjonsrunden. Det kan se ut som utgangspunktet er bedre nå. Da trenger styrer og administrasjon ledelsen ved de to høgskolene all den godviljen de kan få mens samtalene pågår. Advarsler har aldri vært mangelvare i Innlandet, enten det handler om teater, sykehus, universitet eller sammenslåing til et innlandsfylke. Frykt og mistenksomhet har preget forsøkene på å skape fellesprosjekter i de to fylkene.

Nye prosesser blir ikke bedre av at deltakerne starter diskusjonen med en ryggsekk full av dårlige erfaringer. Men mange har gjennom årene også sett litt av hvilke grep som fungerer for å få et godt resultat. Vi hilser velkommen innspill som kan være med på å gjøre veien til et innlandsuniversitet eller storsykehus mindre tornefull

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke