23. okt
 
Fylkespolitikk og Metoo
HA MENER 

Publisert: 12.jan.2018 20:27
Oppdatert: 12.jan.2018 20:53

Konsekvensene av Metoo-kampanjen har slått inn også i vårt fylke. Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise og fylkesrådsleder Dag Rønning (Sp) har måtte fratre sine verv. For begge handler det om høyt alkoholforbruk i sosiale sammenhenger, kombinert med pågående sjekking og et misforhold i alder og maktposisjon mellom dem selv og jentene som er varslere.

Det har kommet varsler mot Riise helt tilbake til 2013, og Dag Rønning i 2015. Likevel har begge de to hedmarkspolitikerne kunnet fortsette i framstående politiske verv. Kristian Tonning Riise ble til alt overmål nominert på toppen av Hedmark Høyres stortingsliste.

Ikke lenger akseptert

Årsaken til at de nå trekker seg er åpenbar. Metoo-kampanjen har ført til at seksuell trakassering som tidligere ble bagatellisert, ikke lenger er akseptert verken i det politiske liv eller samfunnet for øvrig.

Det som nå skjer er en nødvendig vekker for menn i maktposisjoner. Seksuell trakassering får konsekvenser. Men det bør også være en advarsel til ledere som har sett gjennom fingrene når sentrale politikere bruker fylkesårsmøter eller en sommerleir i ungdomspartiet til å jakte på jenter i 17-18-årsalderen.

Sviktet grovt

Ledelsen i Hedmark Høyre bør spørre seg selv hvor de har vært de siste årene. To fylkeslag i Unge Høyre hadde egne regler når Kristian Tonning Riise skulle komme for å innlede. Aftenposten forteller at han ble «passet på» da han var foredragsholder på Unge Venstres sommerleir i 2015, på grunn av dårlig oppførsel året før. Like fullt kommer saken som en stor overraskelse på fylkesledelsen, som uten å nøle satte ham øverst på sin stortingsliste.

Høyre sentralt erkjente i går at man har sviktet grovt i denne saken. Fylkesleder Lise Berger Svenkerud har gjemt seg på sitt ordførerkontor i Våler, men sier til Østlendingen at hun har tillit til Riise som hun synes «er en tillitvekkende ung mann». Hedmark Høyre er tjent med å skaffe seg en ny leder, som tar avstand fra seksuell trakassering.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke