22. jun
 
Fylkespolitikk og Metoo
HA MENER 

Publisert: 12.jan.2018 20:27
Oppdatert: 12.jan.2018 20:53

Konsekvensene av Metoo-kampanjen har slått inn også i vårt fylke. Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise og fylkesrådsleder Dag Rønning (Sp) har måtte fratre sine verv. For begge handler det om høyt alkoholforbruk i sosiale sammenhenger, kombinert med pågående sjekking og et misforhold i alder og maktposisjon mellom dem selv og jentene som er varslere.

Det har kommet varsler mot Riise helt tilbake til 2013, og Dag Rønning i 2015. Likevel har begge de to hedmarkspolitikerne kunnet fortsette i framstående politiske verv. Kristian Tonning Riise ble til alt overmål nominert på toppen av Hedmark Høyres stortingsliste.

Ikke lenger akseptert

Årsaken til at de nå trekker seg er åpenbar. Metoo-kampanjen har ført til at seksuell trakassering som tidligere ble bagatellisert, ikke lenger er akseptert verken i det politiske liv eller samfunnet for øvrig.

Det som nå skjer er en nødvendig vekker for menn i maktposisjoner. Seksuell trakassering får konsekvenser. Men det bør også være en advarsel til ledere som har sett gjennom fingrene når sentrale politikere bruker fylkesårsmøter eller en sommerleir i ungdomspartiet til å jakte på jenter i 17-18-årsalderen.

Sviktet grovt

Ledelsen i Hedmark Høyre bør spørre seg selv hvor de har vært de siste årene. To fylkeslag i Unge Høyre hadde egne regler når Kristian Tonning Riise skulle komme for å innlede. Aftenposten forteller at han ble «passet på» da han var foredragsholder på Unge Venstres sommerleir i 2015, på grunn av dårlig oppførsel året før. Like fullt kommer saken som en stor overraskelse på fylkesledelsen, som uten å nøle satte ham øverst på sin stortingsliste.

Høyre sentralt erkjente i går at man har sviktet grovt i denne saken. Fylkesleder Lise Berger Svenkerud har gjemt seg på sitt ordførerkontor i Våler, men sier til Østlendingen at hun har tillit til Riise som hun synes «er en tillitvekkende ung mann». Hedmark Høyre er tjent med å skaffe seg en ny leder, som tar avstand fra seksuell trakassering.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.