23. okt
Faksimile: VG
 
Granskingen av Tolgasaken
HA MENER Tolga-saken har blitt en nasjonal sak. Regjeringen krever gransking av det som har foregått i Tolga kommune.

Publisert: 16.okt.2018 22:49
Oppdatert: 16.okt.2018 22:54

Men også andre norske kommuner skal undersøkes. Det skal tas stikkprøver for å sjekke om noe tilsvarende kan ha skjedd andre steder.

Samtidig bringer VG nyheten om at det er registrert 3.000 flere personer med diagnosen psykisk utviklingshemmet enn det var for 10 år siden. Det kan lett skapes et inntrykk av at overgrepene vi har sett mot enkeltpersoner i Tolga foregår i mange andre kommuner. Undersøkelsene vil vise om vi her står overfor et systematisk misbruk på nasjonalt nivå. Vi skal være forsiktige med å trekke konklusjoner i forkant. Men vi vil likevel advare mot at det skapes antakelser om at det er dette som er situasjonen før fakta er på bordet.

I Tolgas tilfelle opptrådte kommunelegen, Nav og Fylkesmannen som et lag, som i all stillhet overkjørte brødrene. Det hører med til sjeldenhetene at instanser som egentlig skal ivareta rettighetene til det enkelte individ, på denne måten ble «et trehodet troll som valset over de tre brødrene», som Nationens kommentator Hans Bådsgård så treffende beskriver det.

Rådmannen i Hamar, Bjørn Gudbjørgsrud, har lovet en «kunnskapsbasert» gjennomgang i løpet av en uker. Men ifølge Gudbjørgsrud bruker kommunen mer penger på tiltak for psykisk utviklingshemmede enn den får inn i statlig støtte. Slik vi kjenner Hamar kommune har man et meget godt tilbud til denne gruppen. Den nasjonale økningen i antall diagnoser kan også skyldes at foreldre har blitt mer bevisst sine rettigheter, og sørger for at riktig diagnose blir satt. Det utløser igjen viktige hjelpetiltak.

For de aller minste kommunene kan imidlertid noen flere diagnoser ha stor betydning for budsjettet, slik vi så i Tolga. I tillegg har det selvsagt betydning at pengene ble brukt til helt andre formål enn å hjelpe de tre brødrene. Her er det imidlertid ikke lovverket som svikter. Det er menneskene som sitter i posisjoner som misbruker sin makt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke