23. okt
 
Hamar Dagblad felt i PFU
HA MENER Hamar Dagblad/Østlendingen ble i går felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for innholdet i sin utgave som markerte åpningen av kjøpesenteret CC Stadion.

Publisert: 26.aug.2015 07:03
Oppdatert: 26.aug.2015 07:07

PFU fastslo at Hamar Dagblad brøt paragraf 2.6 i Vær varsom-plakaten. Der heter det: «Svekk aldri det klare skillet mellom journalistikk og reklame. Det skal være åpenbart for publikum hva som er kommersielt innhold.» Hamar Dagblad har i sitt tilsvar forsvart seg med at de har opptrådt som en «entusiastisk byavis». I sin entusiasme glemte imidlertid Hamar Dagblad presseskikken.

Det var Hamar Arbeiderblad som klaget Hamar Dagblad inn for PFU. Bakgrunnen var at vi opplevde at samarbeidet mellom CC Stadion og Hamar Dagblad var så tett at det hindret oss i å drive ordinær journalistikk på åpningen av CC. På dette punktet fikk vi ikke medhold i PFU. Utvalget konkluderte imidlertid med at Hamar Dagblad presenterte en tilnærmet reklameavis, hvor skillet mellom redaksjonelt stoff og annonser var vanskelig å se.

Det heter i Vær varsom-plakaten at det er «pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle.». Det er dette Hamar Arbeiderblad har ønsket å oppnå med vår PFU-klage. Alle norske mediehus opplever et betydelig press for å finne nye inntekter, etter hvert som både lesere og annonsører vender ryggen til papiravisen. Så langt har inntektene på digitalt innhold ikke kunnet kompensere for dette. Kostnadskuttene har vært smertefulle, og fått konsekvenser for det journalistiske innholdet vi ønsker å tilby.

Når journalistikken kommer under press er det lett å bevege seg inn i gråsoner, hvor skillet mellom reklame og redaksjonelt innhold viskes ut. Kommersielle aktører vil gjerne seile under den frie journalistikkens flagg. Derfor er det viktig å trekke en grense, så leseren ikke er i tvil om hva som er uavhengig journalistikk, og hva som er reklame. Det var denne grensa PFU trakk i går, da Hamar Dagblad ble felt for brudd på god presseskikk.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke