23. okt
 
Hamar mot Gjøvik i kveld
HA MENER 

0
Publisert: 01.apr.2014 13:30
Oppdatert: 01.apr.2014 13:29

Hamar mot Gjøvik i sterk tvekamp et godt stykke inn i lørdagskveldskosen i kveld. I begge byer skal det mobiliseres sterkt, og vinneren får premie, mens taperen straffes.

Nei da, dette gjelder verken sykehus eller høgskole, og det er ikke om noen dragkamp om etableringer og arbeidsplasser. Det gjelder ganske enkelt vårens store dugnad for klimaet, Earth Hour. De to byene er langt fra alene. Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering der folk over hele verden blir oppfordret til å slokke lyset en time for klimaet. Naturvernorganisasjonen WWF står bak kampanjen, som ble holdt for første gang i Australia i 2007. Siden har aksjonen vokst i styrke og omfang, og i år er det ventet at enkeltpersoner, virksomheter og myndigheter i de aller fleste land vil delta.

Den symbolske markeringen har som mål å øke bevisstheten rundt klimaproblematikken ved å få privatpersoner, virksomheter, myndigheter og organisasjoner til å slå av elektrisk lys i en time. Alle med tilgang til en lysbryter har sjansen til å bidra. Kampanjen er et globalt og visuelt uttrykk for folks vilje og evne til å stå sammen mot klimaendringene.

Så for å skape litt ekstra blest om tiltaket, har arrangørene i Norge satt utvalgte byer opp mot hverandre i konkurranse om hvem som har den største prosentvise reduksjonen i strømforbruket. Ordføreren i taperbyen er dømt til å skrive en artikkel i lokalavisene der han skriver noe pent om vinnerbyen. Slik vi ser det, er det store fordeler ved å skru av lyset en time fra klokken 20.30 i kveld. Hvis Hamar vinner, har vi gjort en god jobb for miljøet. Samtidig kan det ikke være verdens verste jobb Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg får med å skrive noe pent om Hamar.

Skulle vi derimot tape, har vi ved å gi Gjøvik skarp konkurranse vært med på å gi et betydelig bidrag for miljøet. Og når vi tenker etter får heller ikke Hamar-ordfører Morten Aspeli noen umulig oppgave.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke