buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
Illustrasjonsfoto: Trond Lillebo
 
Hamar trenger flere boliger
HA MENER Hedmarken vokser. Hamar aller mest. Befolkningsstatistikken for første kvartal i år er en bekreftelse av den trenden vi har sett en god stund.

Publisert: 28.mai.2017 14:26
Oppdatert: 28.mai.2017 17:09

 Hedmarken har en vekst på 94 innbyggere, og ingen kommune i Innlandet kan konkurrere med Hamar som får 49 nye hamarsinger. Halvparten av Hedmarkens vekst kommer i Hamar, som er den udiskutable motoren.

Ser vi på nabo Lillehammer er veksten på beskjedne fire innbyggere, mens Elverum har en nedgang på 16 innbyggere. Debatten om hva som er innlandshovedstaden vil etter hvert bare ha akademisk interesse. Hamars geografiske plassering med god kommunikasjon til hovedflyplassen og Oslo, kombinert med en bevisst satsing på byutvikling over mange år, begynner for alvor å gi uttelling.

Men vekst betyr også utfordringer. Hamar er geografisk ikke noen stor kommune. Plassen er begrenset, og nye innbyggere krever flere boliger. Mange søker til Hamar fordi de ønsker seg småbylivet med en rimelig enebolig og korte avstander til sentrum. Det får man ikke lenger i Oslo. Hamar har i realiteten bare to muligheter når det må bygges flere boliger, Fortette og bygge i høyden. Eller ta i bruk landbruksjord mot kommunegrensen til boligbygging. I så fall stilles det enda større krav til at landbrukskommunen Ringsaker tar sitt ansvar for å bevare dyrkbar jord.

Hamar har satset innovativt på å bli en urban by og en innlandshovedstad. Men vi har ikke blitt helt enige med oss selv om hvordan vi skal se ut arkitektonisk og estetisk. Kan vi bevare småbyidyllen og samtidig utvikle oss så mye som det er nødvendig for å opprettholde befolkningsveksten? Det kan bli en av de viktigste politiske debattene i årene som kommer. Uansett hvilke valg man gjør vil de bli smertefulle. Men skal Hamar kunne opprettholde posisjonen som vekstmotor i Innlandet, er det tvingende nødvendig å få fart på boligbyggingen. Målet er en årlig befolkningsvekst på 1,5 prosent. Det krever 200–250 nye boliger hvert år. Den nye kommuneplanen blir svært viktig.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat