23. okt
SER BÅDE FRAMOVER OG TILBAKE i TID: Frisørene Helge Enger, Kaja Bjørnstad (midten) og Marianne Monsen Vestlie kjenner Strandgata bedre enn de fleste. Enger har klippet hamarsinger i 48 år.
FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
Handelen i sentrum lever
HA MENER Sentrum ligger i stabilt sideleie, sa ordfører Einar Busterud (BBL) da han for en måned siden lanserte tanken om en Mr. Sentrum.

Publisert: 20.sep.2016 04:00
Oppdatert: 20.sep.2016 07:04

Hamars paradegate blir stadig mer folketom, fulgte vi opp med på lederplass her i avisen. Nå har vi forsøkt å undersøke fakta. Heldigvis kan det se ut som virkeligheten er mer nyansert enn både ordføreren og Hamar Arbeiderblad antok.

Gjennomgangen av regnskapstallene til en rekke utvalgte bedrifter i gågata og Strandgata viser at det fortsatt går an å drive god butikk midt i Hamar sentrum. Ekstra hyggelig er det at noen av byens mest tradisjonsrike forretninger ikke bare lever videre, men fornyer seg og satser større. Det gjelder blant annet Optiker Ottestad, Lindmark Frisør og gullsmed Børke. Dette er bedrifter som har eksistert i godt over 100 år. De satser videre i sentrum fordi de har tro på sentrumshandelen.

Men det er ikke bare tradisjon som sikrer suksess. En del av restaurantene kan også vise til gode økonomiske resultater i et marked som har tøff konkurranse. Pizzanini har utvidet lokalene. Indiske Royal India har kontinuerlig suksess og har doblet salget på fem år. Bobby Vold har fått det til med sushirestauranten Nagomi, som gir gode konsernbidrag til Vold Eiendommer AS.

Vi skal være forsiktige med å trekke enkle, bastante konklusjoner. Men skal vi tolke de næringsdrivende kan det se ut som evnen til å fornye seg så man hele tiden er klar for framtida, parret med vilje til en langsiktig satsing er viktige faktorer for å lykkes.

Gjennomgangen av regnskapene beskriver ikke en rosenrød situasjon. Enhver kan se at det fortsatt er tomme lokaler i sentrum. Derfor vil tanken om en sentrumskoordinator slik Busterud har foreslått, kunne bidra til mer samordning og bedre utnyttelse av eiendommene. Men de verste scenarioene om et dødt sentrum etter åpningen av CC Stadion har ikke slått til. Næringsvirksomhet i sentrum er liv laga for den som har stayerevne og kan tilby kvalitet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke