buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
MANGE ELEVER: Mange lærere er alene med opptil 22 elever. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix.
 
Har ditt barn trygt skolemiljø?
HA MENER I torsdagens VG kunne vi lese at to av fem lærere på første trinn er alene med 18 elever.

Publisert: 03.aug.2017 12:17
Oppdatert: 03.aug.2017 12:18

Én av fem lærere har eneansvar for hele 22 førsteklassinger. Det viser en undersøkelse gjort på til sammen 281 skoler med 1215 lærere, utført på vegne av Utdanningsforbundet. Målet var å kartlegge den reelle størrelsen på elevgruppene rundt om på norske barneskoler.

Hvor mange elever lærerne faktisk er alene med og har ansvar for i klasserommet i løpet av skoledagen er et tilbakevendende tema i debatten om kvalitet i skolen. Hvordan oppleves undervisningen? Og arbeidsforholdene for lærerne? Hva med mulighetene for individuell opplæring og tilpassing til den enkelte elev? Blir barna, og særlig de aller yngste, tilstrekkelig sett og hørt?

18 og 22 elever i gjennomsnitt per lærer, viser at mange skoler ligger over det tallet mange mener bør være normen på 16 elever. Det er til å forstå at kritikerne av regjeringens og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens (H) skolepolitikk lurer på hvordan dette harmonerer med honnørbegrepet «tidlig innsats». Det er grunn til å stille spørsmålet om én lærer er tilstrekkelig for å yte nettopp denne innsatsen som kreves for å gi så store grupper av unge elever den beste starten på skolegangen og utdanningsløpet.

Fem- og seksåringer trenger tett oppfølging og mye kontakt med voksenpersonene i skolen. Både for å finne seg til rette sosialt i skolehverdagen og ikke minst for å legge et godt grunnlag for læring. Hvis de må slite for lærerens oppmerksomhet, går det ut over tryggheten. Med mange elever er det også åpenbart vanskeligere for læreren å oppdage at enkeltelever sliter, enten det er faglig eller sosialt – og eventuelt sette inn nødvendige tiltak. Mange lærere opplever dermed en krevende følelse av utilstrekkelighet som resulterer i dårlig samvittighet og dårlig arbeidsmiljø.

Kommunene må se til at lærertetthet gjennomføres i praksis og at øremerkede midler fra staten blir brukt riktig. Vi støtter likevel Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) i kravet om et maksimalt antall elever per lærer. Det vil være et gode for både ansatte i skolen og ungene selv.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat