buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
FYLKESRÅDET: Anne Karin Torp Adolfsen (fra venstre), Aasa Gjestvang, Per-Gunnar Sveen og Thomas Breen.
FOTO: HEGE E. RUSTEN
 
Hedmark satser på utdanning
HA MENER 

Publisert: 14.mar.2017 22:02
Oppdatert: 14.mar.2017 22:15

Fylkesrådet har tatt et valg. Budsjettkuttene fylkeskommunen blir nødt til å ta de nærmeste årene skal ikke gå utover ungdommene i fylket og deres muligheter for utdanning. Dagens utdanningssteder skal opprettholdes. Det skal i stedet bli mindre penger noen år framover til bygging og vedlikehold av fylkesveger.

Hedmark blir dobbelt rammet økonomisk i årene som kommer. For det første har staten vedtatt å endre reglene for hvordan de tildeler penger til fylkene. Største andelen av deres inntekter kommer over statsbudsjettet, og Hedmark kommer dårlig ut ved denne endringen. Etter en overgangsordning over fem år der 20 prosent forsvinner hvert år, vil det årlige tapet være oppe i 139,8 millioner kroner i 2019.

Samtidig viser prognosene at elevtallet vil synke med i underkant av 1.000 fram til 2015. Pengene fra staten følger den enkelte elev. Dermed kan en se i retning av klasser i videregående skole med færre elever og dermed mindre penger i tilskudd, samtidig som det vil koste like mye å drive den samme klassen på den samme skolen. Dette regnestykket går ikke i hop. Derfor ble Norconsult engasjert for å utrede sparetiltak. Som vi husker foreslo de nedlegging av flere skoler, her på Hedmarken Storhamar videregående skole. Etter en høringsrunde vedtok fylkespolitikerne å legge bort alle nedleggingsforslagene unntatt Skarnes videregående skole. Nå har fylkesrådet i sin innstilling til fylkestinget i april innstilt på at ingen skoler skal legges ned. Pengene som må spares skal tas fra fylkesvegene.

Vi mener det er et klokt grep fylkesrådet gjør her. Hedmark er blant fylkene med lavest utdanningsnivå i landet. Samtidig vet vi at framtidig næringsutvikling og vekst vil være basert på enda mer kunnskap og utdanning enn i dag. Mer kunnskap er viktig for at også vi innlendingene skal håndtere de utfordringene og mulighetene vi står overfor. Seniorrådgiver Unni Flengsrud Oustad i Innovasjon Norge Innlandet er inne på dette i et debattinnlegg i dagens avis. Trolig vil noen fra de såkalte «vegpartiene» surve litt når saken kommer til fylkestinget i april. Det skal vi klare å holde ut med.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat