23. okt
FOTO: JENS ERIK JENSRUD
 
Hedmarken må bli et lag
HA MENER 

Publisert: 31.okt.2017 21:49
Oppdatert: 31.okt.2017 22:08

Hver enkelt ordfører må finne fram til sin egen stil. Det er et viktig råd i ordførerhåndboken fra Kommunenes Sentralforbund. Vi kan trygt si at de to store kommunene på Hedmarken; Ringsaker og Hamar, begge har ordførere som behersker rollen og har funnet en stil som passer for dem.

En meningsmåling utført av Sentio for Hamar Arbeiderblad, viser at Anita Ihle Steen (Ap) og Einar Busterud (BBL) også er de to mest aktuelle ordførerkandidatene hvis Hedmarken ble slått sammen til en storkommune. Ringsaker-ordføreren er det soleklare førstevalget. 40 prosent av velgerne ønsker seg Anita Ihle Steen i spissen for en ny storkommune. Busterud må nøye seg med 19 prosent.

Både Anita Ihle Steen og Einar Busterud er svært utadvendte mennesker, med et godt blikk for innbyggerne i sin kommune. De har en lun replikk til de fleste, og har klare politiske mål med sin ordførergjerning som de er i stand til å kommunisere til velgerne. Så har de da også begge sittet i mer enn ti år, og hatt muligheten til å finslipe rollen.

Sammenligningen dem imellom er ikke helt rettferdig. Busteruds lokale By- og bygdeliste stiller med et handikap når det konkurreres regionalt med en ordfører fra Arbeiderpartiet. Og det politiske klimaet i Hamar er preget av at det er en bykommune, med skarpere ordskifter og sterkere konkurranse om velgerne. Samtidig skal ingen frata Anita Ihle Steen hennes unike posisjon.

Les også: Går i tottene på Einar

Dessverre er det få tegn til at ordførerne på Hedmarken skal klare å skape noe sammen. 15.000 nye innbyggere i 2030 kan vi få hvis kommunene klarer å jobbe sammen, sa forsker Eivind Merok fra Østlandsforskning på et seminar for de fire formannskapene. Tallene er basert på beregninger fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Samarbeidsklimaet er på et lavmål, etter debatter om kommunesammenslåing, mjøssykehus og jernbaneutbygging. Solospiller er en hyppig brukt beskrivelse av ordførerne. Det kan også komme til å prege utviklingen på Hedmarken.

Les også: Krangel for åpen scene

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke