buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
I MEDVIND: Opplendingene liker å skryte av Skibladner. Nå kan Gjøvik-regionen også bli den nye motoren i Innlandet dersom flere kommuner på vestsiden av Mjøsa blir slått sammen til én. FOTO: Tuva Kleven
 
Hedmarken må våkne nå
HA MENER 

Publisert: 04.feb.2016 04:00
Oppdatert: 04.feb.2016 08:26

Nyheten om at Gjøvik har undertegnet en intensjonsavtale med tre nabokommuner bør være en vekker for Hamar-regionen. Med sine 64.000 innbyggere vil Stor-Gjøvik, eller Vestoppland som den nye kommune eventuelt skal hete, bli en kraftfull aktør. Det er ikke uten grunn at Gjøvik-ordfører Bjørn Iddeberg sier en slik kommune kan ta lederrollen i Innlandet.

Regjeringens store kommunereform har vært både motarbeidet og latterliggjort. Men moderniseringsminister Jan Tore Sanners (H) store prosjekt er i ferd med å løsne. Ifølge Aftenposten forhandler nå 124 kommuner om sammenslåing, mens 244 kommuner er i utredningsfasen.

I Hedmark er det merkverdig stille. Som Hamar Arbeiderblad tidligere har fortalt har 16 kommuner i Oppland begynt forhandlinger. I Hedmark råder total passivitet. Ingen har satt seg til forhandlingsbordet.

Det er en utbredt oppfatning at det er de aller minste kommunene som først og fremst bør lete etter ny partner. Kommunereformens intensjon er imidlertid at også de kommunene som er i stand til å gi et godt tjenestetilbud, skal vurdere fordelene ved å bli større regionale enheter i et framtidsperspektiv. Det er dette aspektet ved reformen som burde inspirere kommunene i Hamar-regionen.

Ordfører i Hamar, Einar Busterud (BBL) sier at en storkommune i Vestoppland vil endre premissene for Innlandet. Det kan det ikke være tvil om. Vi minner om at Gjøvik også har blitt en del av NTNU, og dermed har et godt utdanningskort å slå i bordet med.

Det er å håpe at de fire kommunene i Hamar-regionen tar inn over seg hva som skjer. Tidligere Hamar-ordfører Morten Aspeli (Ap) ble i sin tid utfordret til å friste de andre kommunene med hvilke fordeler en sammenslåing kan gi. Den invitasjonen bør Busterud besvare. Og kanskje bør også Fylkesmannen i Hedmark ta en kikk på egen innsats, og spørre seg om resultatene er gode nok?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat